Premium

Andries Jonker, Misha Salden of Hans de Koning; wie is de ideale nieuwe trainer voor Telstar?

Andries Jonker, Misha Salden of Hans de Koning; wie is de ideale nieuwe trainer voor Telstar?
Misha Salden
© Archieffoto
Velsen-Zuid

Telstar zoekt met spoed een trainer. Over een week begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Deze krant vroeg vier Telstar-coryfeeën naar hun ideale trainer.

Een naam die veel genoemd wordt als opvolger van de naar De Graafschap vertrokken Mike Snoei is Hans de Koning, trainer van tweedeklasser ZAP en afgelopen seizoen interim-manager bij FC Volendam. ,,Dat is mijn favoriet”, zegt Fred Bischot, speler van de witte leeuwen over twee periodes tussen 1971 en 1987. ,,Het is een amikale kerel en een routinier. Het is iemand die een team neer kan zetten en weet hoe het werkt. Omdat hij ook nog bij ZAP zit, denk ik bovendien dat hij niet de hoofdprijs zal vragen.”

Ruud Geels, Telstar-speler in de jaren zestig, noemt juist de voorganger van De Koning bij FC Volendam: Misha Salden. Een man met een verleden als speler bij Telstar, hij speelde in Velsen-Zuid van 2004 tot 2009. ,,Ik heb wel een goed gevoel bij hem. Een goede kerel. Er zullen genoeg goede mogelijkheden zijn. Veel trainers zitten thuis te wachten om aan de slag te gaan bij als een club als Telstar.”

Toon Beijer werkte tussen 1993 en 2014 in verschillende functies bij Telstar, onder meer als (assistent) trainer en technisch directeur. Hij heeft niet meteen een naam paraat. ,,Er wordt vaak gezegd dat je moet gaan voor een jonge, ambitieuze trainer. Ik zeg dan: ‘ga voor een oudere, ambitieuze trainer. Een jongere trainer kan ook, maar dan is het fijn om er een meer ervaren man bij te hebben die hem kan behoeden van beginnersfouten.”

Jonker

Een trainer die onlangs zelf aangaf wel oren te hebben naar de trainersvacature bij Telstar is Andries Jonker, oud-trainer van Wolfsburg, hoofd opleidingen van Arsenal en assistent van Louis van Gaal bij FC Barcelona en Bayern München. Hij zegt zich niet te groot te voelen en Telstar te zien als een mooie club om iets neer te zetten. Bischot: ,,Ik ken hem nog uit de tijd dat hij in de jeugd van Haarlem werkte, aan het begin van zijn carrière. Verder ken ik hem niet zo goed. Moeilijk om iets over te zeggen dus.”

Marja Korbee, fanatiek supporter en archivaris van Telstar, voelt wel iets voor Eric Meijers, de trainer die onlangs met VVSB van de tweede naar de derde divisie degradeerde. ,,Hij is vooral bekend doordat hij in een documentaire over het seizoen bij Achilles ’22 ‘kutkeeper’ riep. Ik sprak hem tijdens NEC-uit. Het is een heel sympathieke man en hij gaf ook aan iets met Telstar te hebben. Bij Achilles was het laatste seizoen dramatisch, maar hij heeft eerder wel goed gepresteerd.”

Ook Misha Salden en Hans de Koning zijn volgens Korbee prima opties. ,,Misha heeft natuurlijk bij ons gespeeld. Dat zou wel een goede kunnen zijn. Hans de Koning vind ik een heel erg aardige man, al is dat natuurlijk niet genoeg. Er moeten wel prestaties neer worden gezet.”

Naast een trainer zoekt Telstar ook een nieuwe technische directeur, Piet Buter stapte onlangs op. Het was het plan dat oud-speler Sjaak Lettinga Buter in 2020 op zou volgen, maar het is niet duidelijk of hij nu per direct in dienst treedt. Een gecombineerde functie van trainer en technisch directeur raadt Beijer niet aan. ,,Dat weet ik uit eigen ervaring. Een technisch directeur is bezig met de langere termijn en heeft te maken met allerlei krachtvelden binnen de club. Als trainer moet je je gewoon kunnen concentreren op de spelersgroep.”

Beijer heeft wel nog een tip voor de nieuwe trainer: ,,De mogelijkheden zijn bij Telstar beperkt. Zeker nu er weer moet worden bezuinigd op de loonkosten. Er zullen dus vooral veel jonge spelers zijn. Speel zo aanvallend mogelijk. Daar leren jonge spelers het meest van. Dat zie je bij Ajax. Telstar moet een platform zijn voor spelers om zich te ontwikkelen. Van de bus parkeren leren ze niks. Je moet ze uitdagen. Dan komen de resultaten vanzelf”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen