Premium

Lekker swingen tijdens landelijke ontmoetingsdag voor doofblinden

Lekker swingen tijdens landelijke ontmoetingsdag voor doofblinden
’Het is zo fijn om even lekker te kunnen swingen. Dat gaat prima.’
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Het lawaai dat uit de zaal komt waar een groep van vijftien doofblinden aan het trommelen is, is oorverdovend. Begeleid door hun tolken en een enthousiaste docent zit er ook opvallend veel ritme in.

Voor de jaarlijkse ontmoetingsdag voor doofblinden afgelopen zaterdag heeft de organisatie een heel programma in elkaar gezet. Naast een drumworkshop konden de 85 doofblinden en hun 85 begeleiders mee met een rondvaartboot, bier proeven en salsa dansen. De jaarlijkse dag wordt eens in de vijf jaar georganiseerd door de Lionsclub Haarlem Over Den Duin. ,,Mijn grootvader heeft in de jaren zestig de eerste dag georganiseerd en bij het lustrum van onze afdeling organiseren wij het nog steeds. Hij kwam op het idee, omdat hij zelf honderd procent doof was. Hij leidde boekhouders op en die hebben voor zijn verjaardag de eerste dag georganiseerd”, legt Frank Verveld van die afdeling.

,,In het programma is er veel aandacht voor voelen, proeven en ruiken”, vertelt Thea Cattie-Pauw, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Doofblinden. Dansen en drummen kan prima, weet ze. ,,Ze voelen het ritme.”

Trilling

Voor Roël Callister, eigenaar van Drumdrumdrum.nl is de workshop die hij nu houdt een hele ervaring. ,,Eigenlijk was deze workshop niet eens zo heel anders. Waar ik even op moest letten, was dat ik langzamer moest praten. Het swingde de pan uit.” Daarmee heeft hij geen woord teveel gezegd. Tijdens de workshop doen doventolken voor wat de deelnemers moeten doen. Voor mensen die echt heel weinig kunnen zien en horen, is het mogelijk om mee te spelen, doordat hun tolken het ritme voor slaan. Door de trilling kunnen ze het ritme volgen.

Het programma mag dan belangrijk zijn, voor de deelnemers draait het om elkaar ontmoeten. Dat is de reden dat volgens Cattie-Pauw er tijdens de ontmoetingsdag vooral activiteiten in en rondom Hotel Haarlem Zuid zijn georganiseerd. ,,Ze willen met elkaar kunnen praten.”

Bij de bierproeverij is dat duidelijk te zien. Een tolk die tussen twee bezoekers in zit, vertaalt wat de een tegen de ander wil zeggen. Ook de vier-handen-gebarentaal helpt om met elkaar te praten. Een aantal bezoekers kan nog wel iets zien of horen. Zo kunnen ze ook nog wel praten. Hun begeleiders zijn helemaal op ze afgestemd, de verhouding is gelijkwaardig. ,,Ze willen dat ik even ga helpen”, vraagt een van hen aan haar cliënt. ,,Is dat goed?”

Colinda Vermeulen is na haar salsa workshop erg blij. ,,Een dag als vandaag is zo leuk. Het is zo fijn om even lekker te kunnen swingen. Dat gaat prima. Ik voel het ritme en kan lekker meedoen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.