Premium

Bewonersbijeenkomst in Wijk aan Zee over gezondheidsrisico’s van grafietregens

Bewonersbijeenkomst in Wijk aan Zee over gezondheidsrisico’s van grafietregens
Wijk aan Zee

De informatiebijeenkomst over de gezondheidsrisico's van de grafietregens heeft woensdag 19 juni plaats in de Moriaan in Wijk aan Zee vanaf 19 uur. Dat maakte de provincie Noord-Holland gistermorgen bekend.

Dat er een aparte bijeenkomst zou komen over gezondheid kondigde het provinciebestuur twee weken geleden aan. Op dezelfde dag als de presentatie van Tata Steels verbetermaatregelen (Roadmap 2030). Het moet een avond worden waarop de provincie, GGD en RIVM duidelijkheid zullen verschaffen over de stoffen die in de zwarte regens op de IJmond neerdalen en de risico’s ervan voor de gezondheid van de inwoners.

Locatie

Lange tijd bleef het stil rond deze bijeenkomst. Pas gistermorgen is de tijd en locatie bekend geworden, en het duurde tot het eind van de ochtend tot er op de homepage van de provincie een bericht met deze details verscheen. Belangstellenden wordt geraagd zich aan te melden via grafietregen@noord-holland.nl. ,,Dat is om een inventarisatie te kunnen maken van het aantal bezoekers’’, zegt woordvoerder Saida Ahyad van gedeputeerde Adnan Tekin (milieu, PvdA). ,,Iedereen kan gewoon naar binnen, ook mensen die zich niet vooraf hebben aangemeld.

De inloop van de avond start om half zeven en een half uur later volgt een centrale opening. Daarna gaan de aanwezigen in korte sessies in kleine groepjes verder. Volgens de provincie is er ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen aan GGD, RIVM en aan medewerkers van de provincie. Er zal extra aandacht zijn voor ouders met jonge kinderen. Omdat de hersenen en zenuwstelsel van kinderen nog in ontwikkeling zijn, lopen zij een groter gezondheidsrisico dan volwassenen, bijvoorbeeld bij blootstelling aan lood. Daarbij komt dat kinderen veel tijd doorbrengen met buitenspelen waarbij ze risico lopen op blootstelling aan de uitstoot van het staalbedrijf.

Lees ook: Weerbericht Wijk aan Zee: stofwolken en een enkele grafietbui

Grafiet

Grafiet is niet het voornaamste probleem van de zwarte stofregens die ontstaan bij slakverwerker Harsco op het terrein van Tata Steel. Dat zijn vooral zware metalen zoals lood, mangaan en vanadium. Die vallen in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Bedrijven hebben de verplichting om emissie van ZZS naar de lucht zoveel mogelijk te voorkomen en, als dat niet mogelijk is, de uitstoot tot een minimum te beperken.

Tijdens Tata’s Roadmap 2030 presentatie - over de verbeteringen die het bedrijf de komende tien jaar wil doorvoeren - kwamen meerdere vragen van bezorgde ouders over de gezondheid van hun kinderen. ,,Dat je elke dag je tuinmeubilair moet schoonvegen is voor mij een gegeven. Maar nu ik weet wat ik wegveeg is alles anders geworden’’, zei Linda Hienkens uit Wijk aan Zee die avond.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.