Premium

Column Groen gaat Groen: Molen vol plastic tasjes

Column Groen gaat Groen: Molen vol plastic tasjes

Ik loop door de Jumbo en sleep een geel mandje klepperend achter mij aan. Ik koers naar de groente- en fruitafdeling. Een plastic bak tomaten gaat in het mandje. Een bak druiven in plastic. Ik zoek naar dadels. Bij de Albert Heijn hebben ze die in slagorde in plastic. Over de verpakkingen denk ik maar niet meer na. Anders kopen kan hier niet. Niet kopen is geen optie.

Ik heb een herbruikbare groentezak, gekocht bij Albert Heijn, maar die ligt ongebruikt in de kast. Eigenlijk weet ik niet wat ik ermee moet. Het bakje druiven omkeren in de supermarkt? De druiven in het herbruikbare tasje stoppen en het lege plastic bakje dumpen?

Ik vlei een plastic bak aardbeien bovenop de hoop die ontstaat in het mandje. Voorzichtig. Hoe vaak is het niet gebeurd dat het deksel losschiet waarna de aardbeien over de grond tollen? Zal ik een plastic zakje van een van de rollen scheuren en er omheen doen? Gek dat dat hier nog gewoon kan. De Aldi kondigde laatst aan in het najaar een cent te willen gaan vragen voor die kleine dunne tasjes.

Ik loop naar de kassa, mijn linnen boodschappentas aan de arm. Nog maar kort geleden vergat ik hem negen van de tien keer, maar dat heb ik weten terug te brengen tot bijna nul.

Ik denk terug aan de eerste keer dat Manlief en ik met een kar vol boodschappen bij de kassa stonden van de Wallmart in de VS. Aan het einde van de band stond een molen waaraan, als baskets, plastic tasjes hingen. Het kassameisje mikte een pak van het een of ander in het eerste zakje. ,,Wij hoeven geen plastic tasjes, alles gaat direct vanuit de kar de camper in”, zei Manlief.

,,Dat moet”, zei het meisje. ,,Anders kan de beveiliging niet zien of de goederen zijn betaald.” Ze gaf de molen een slag. Alles belandde ritselend in tasjes. In sommige kwamen maar een of twee producten. Wat een kermis. Manlief keek ongelukkig. Gelaten pakte hij de tasjes een voor een van de molen. ,,Dit is niet te filmen”, gier ik. Ik grijp mijn mobiel en druk op de button video.

Onthutst pakten we alles in de camper weer uit. ,,Wat moeten die Amerikanen nog veel leren”, zei ik. De zakjes deden de hele vakantie dienst als vuilniszakjes.

Heeft het zin om thuis te miepen over plastic als in zo'n groot continent de plastic tasjes er als een dolle doorheen gaan?

,,Goedemiddag”, haalt het kassameisje van de Jumbo mij terug. Ik leg een zak appels op de band. Volgende keer toch maar die groentezak meenemen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.