Noord-Holland heeft helemaal gelijk met nieuwe discussie over Duinpolderweg

De kruising van de Leimuiderweg met de Leidsestraat.

Sjaak Smakman

Het lijkt te bizar om waar te zijn: het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland wil de discussie over de Duinpolderweg heropenen en daarbij het eigen provinciale belang centraal stellen. Maar het heeft de daad al bij het woord gevoegd door de reservering van 80 miljoen voor de Duinpolderweg te schrappen.

De stap mag dan gezien de discussie de afgelopen jaren opmerkelijk zijn, als je naar het uiteindelijke resultaat kijkt wordt het al een stuk begrijpelijker. Het enige waar Noord-Holland namelijk echt wat aan heeft in het hele pakket, is de verbreding en doortrekking van de Nieuwe Bennebroekerweg naar de A4. Die blijft in Haarlem dan ook op het programma staan.

Maar verder: de doortrekking van deze weg naar het westen loopt dood op de Rijksstraatweg (N208) en dat blijft zo. De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof maakt doortrekking naar de N206 immers definitief onmogelijk. En dan is er nog de weerstand in Zwaanshoek en Bloemendaal tegen die doortrekking. Onderdeel twee, de randweg om Zwaanshoek, werd al meteen in het uiteindelijke plan weer ter discussie gesteld. En het derde deel, de randweg ten zuiden van Lisse naar de A44 bij Abbenes, levert Noord-Holland al evenmin wat op. Als je naar verkeersberekeningen kijkt, hebben alleen Lisse en in wat mindere mate Sassenheim plezier van die verbinding. Moet je daar nou echt 30 miljoen aan uitgeven? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Om nog een pijnpunt te noemen: de kostenramingen hebben een onzekerheidsmarge van min 30 tot plus 40 procent. Zij zijn dus weinig meer dan een slag in de lucht. Je kunt er vergif op in nemen dat het project vele tientallen miljoenen méér gaat kosten. En als je het Noord-Hollandse coalitieakkoord leest, zie je een hoeveelheid plannen waarbij sowieso al keuzes nodig zullen zijn.

Lees ook: Nieuw provinciebestuur Noord-Holland legt bom onder Duinpolderweg

In Den Haag zeggen ze (uiteraard) dat de noorderburen zich gewoon aan de met zoveel pijn en moeite gesloten deal moeten houden. Maar de nieuwe coalitie in Haarlem weet echt wel wat voor steen die in de vijver gooit met het coalitieakkoord. Die kans lijkt dus niet zo heel groot. Maar wat dan wel? De zuidelijke variant via het Hillegomse bedrijventerrein Horst ten Daal was de eerste keuze van GS van beide provincies én van grote speler Haarlemmermeer. Maar ook die zuidelijke variant kost veel geld en levert Noord-Holland weinig op. Met de aanpak van de Nieuwe Bennebroekerweg heeft Haarlemmermeer bovendien binnen waar het die gemeente vóór alles om begonnen was.

Voor de Bollenstreek is die variant overigens al evenmin aantrekkelijk. Je zadelt Hillegom op met een enorm probleem en ook hier geldt dat je de weg door de PAS-uitspraak van de Raad van State niet/nooit kunt doortrekken naar de N206. En dáár is het hele project Noordelijke Ontsluiting Greenport toch ooit om begonnen: een extra oost-westverbinding.

Ga even terug naar dat uitgangspunt en dan komt al snel een variant boven drijven die tot nu toe steeds werd verworpen: de Elswoutbrug en het laatste stukje Leimuiderweg verdubbelen en die vervolgens vanaf de Leidsestraat doortrekken naar de N206 bij Ruigenhoek. Het is na de PAS-uitpraak de enige overgebleven mogelijkheid voor een directe extra oost-westverbinding en lost ook nog een van de bottlenecks in het Keukenhofseizoen op.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. In Noord-Holland lijken ze dat nog net op tijd te begrijpen. Nu Zuid-Holland en de Bollenstreek nog.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.