Boris Johnson domineert ook in tweede ronde

Boris Johnson domineert ook in tweede ronde
Londen

Boris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen. Oud-brexitminister Dominic Raab kreeg 30 stemmen, niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.

Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 114 stemmen. De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden.

Er hadden zich aanvankelijk tien kandidaten gemeld om May op te volgen. Daar zijn er nu nog vijf van over. Minister van Buitenlandse Jeremy Hunt kwam ook dinsdag weer binnen op de tweede plaats. Hij kreeg 46 stemmen. Daarna volgden ministers Michael Gove (41 stemmen), Rory Stewart (37 stemmen) en Sajid Javid (33 stemmen).

Debat

De overgebleven kandidaten gaan later op de avond met elkaar in debat bij de BBC. Dan wordt ook Boris Johnson verwacht. De koploper bleef zondag nog weg bij een debat op televisie. Daarna volgt woensdag de volgende stemronde.

Premier May, die het kiesdistrict Maidenhead vertegenwoordigt, wil niet zeggen welke kandidaat dinsdag haar stem heeft gekregen. "Zoals ik vorige week al zei: dat gaat jullie niets aan", zei ze volgens Sky News.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.