Vooral Zuid-Hollanders, Utrechters en Noord-Hollanders hebben steeds vaker een kleinere tuin

Nieuwbouwwoningen in Heerhugowaard. Vooral de tuinen van tussenwoningen worden steeds kleiner.
© Foto HMC
Amsterdam

De tuinen van de Nederlandse tussenwoning worden steeds kleiner, terwijl de huizen afgelopen decennia steeds groter zijn geworden. Vooral in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland blijft er steeds minder tuin over.

Dat blijkt uit een onderzoek van Regiocontainer.nl. Dit bedrijf onderzocht en analyseerde de kenmerken van 56.500 te koop en te huur staande woningen van grote vastgoedplatformen voor consumenten. Er is vooral gekeken naar tussenwoningen omdat die veel voorkomend zijn en goed met elkaar te vergelijken zijn.

,,We merkten dat er in nieuwbouwwijken gemiddeld kleinere grondcontainers en tuinafvalcontainers werden afgenomen dan in wijken met oudere huizen. Om die reden zijn we op onderzoek uit gegaan naar mogelijke redenen hiervoor’’, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Uit de analyse blijkt dat de gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen in de afgelopen decennia met 29,7 procent daalde. In 1950 was de gemiddelde oppervlakte van een perceel van een tussenwoningen nog 187,3 vierkante meter. Dat is nu gemiddeld nog maar 131,7 vierkante meter.

Kentering

In de afgelopen decennia is de gemiddelde woonoppervlakte van een tussenwoning juist met 21,1 procent gestegen. Ook wat dit betreft lijkt er echter sprake te zijn van een kentering. Tussenwoningen die gebouwd zijn sinds 2010 zijn gemiddeld 7 procent kleiner dan woningen dan die tussen 2000 en 2009 zijn gebouwd.

Als de perceeloppervlakte wordt afgewogen tegen de woonoppervlakte, kan een indicatie worden gegeven van de oppervlakte van de tuin.

Zo zal een tussenwoning met een perceel van 200 vierkante meter en een woonoppervlakte van 100 vierkante meter een grotere voor- en/of achtertuin hebben dan een woning met een perceel van 160 vierkante meter en een woonoppervlakte van 110 vierkante meter

Uit het onderzoek blijkt dat tussenwoningen in Flevoland gemiddeld de grootste perceeloppervlakte hebben (199,5 vierkante meter). In Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, neemt de woning een groot deel van het perceel in, waarbij er veel gevallen minder ruimte overblijft voor de tuin.

De cijfers geven aan dat Nederland steeds meer wordt volgebouwd. En dat terwijl tuinen belangrijke functie hebben om wateroverlast tegen te gaan.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.