Premium

Stoere ’grafietmotie’ Provinciale Staten is totaal onuitvoerbaar

Stoere ’grafietmotie’ Provinciale Staten is totaal onuitvoerbaar
Vuur, rook, stof en stoom bij Harsco.
© foto heleen vink
Wijk aan Zee

Provinciale Staten hebben een stoere motie aangenomen. Harsco en Tata Steel moeten onmiddellijk ophouden met het laten regenen van ongezond grafiet en ander stof in de omgeving. Als dat niet snel wordt geregeld, moet er 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gecontroleerd. Bij elke overtreding volgt dan een dwangsom. Maar is dat wel haalbaar?

Nee. Dat is het niet. De Staten bedoelen het vast goed, maar ze draaien de bevolking van Wijk aan Zee en IJmuiden een rad voor ogen met de belofte dat er straks de klok rond een milieu-inspecteur met een bonnenboekje in de hand naar Harsco staat te kijken.

Nu komt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gemiddeld eenmaal per week langs. Hiermee is Harsco nu al het meest intensief gecontroleerde bedrijf in het hele gebied van deze Omgevingsdienst. Er wordt overigens zelden een overtreding geconstateerd door zo’n milieuinspecteur. Ergerlijk genoeg zijn de talrijke foto’s die met name fotojournalist Dirk-Jan Prins van de talloze stofwolken maakt, geen officieel bewijs, hoewel de overtreding er duimen dik bovenop ligt. In de milieuvergunning van Harsco staat nu eenmaal dat het bedrijf alleen ’visuele waarnemingen’ van een officiële milieucontroleur hoeft te accepteren.

Een mogelijkheid waar de Staten van dromen, zijn controles met bijvoorbeeld sensoren of camera’s die registreren of er een stofwolk voorbij de aangegeven grens van ’twee meter uit de bron’ komt. Maar die mogelijkheid heeft Harsco al in 2010 voor de Raad van State met succes bestreden. Op aandrang van Harsco moest de provincie ’visuele waarnemingen’ in de milieuvergunning zetten. Sindsdien is er dus pas sprake van een overtreding als een milieu-inspecteur die met eigen ogen ziet. Mocht de provincie dit weer willen veranderen, dan is een hele nieuwe milieuvergunning vereist. Dat gaat op zijn minst maanden duren, waarschijnlijk langer. En Harsco zal elke extra regel die ze niet bevalt, bestrijden bij de rechter.

Dus het moeten visuele waarnemingen blijven. Maar als je 24/7 milieucontroles eist, loopt de provincie snel aan tegen twee zaken: er zijn gewoon niet genoeg inspecteurs om het bedrijf te controleren en de controleurs die er zijn, moeten nog veel meer vervuilende bedrijven in de gaten houden. Dat kunnen ze niet doen als ze allemaal bij Harsco staan.

1200 handtekeningen

Zo’n 1200 mensen uit Wijk aan Zee en de rest van de IJmond hebben hun handtekening gezet om steun te geven aan een rechtszaak die Stichting IJmondig gaat voeren. De stichting wil een betere en strengere handhaving van Harsco. De stichting voegt zich als partij in een rechtszaak die Harsco tegen de provincie voert tegen het besluit om 150.000 euro aan reeds verbeurde dwangsommen te innen. IJmondig schaart zich in de rechtszaak aan de zijde van de provincie en komt met een dossier vol foto’s waarop te zien is hoeveel stof Harsco dagelijks uitstoot.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.