Premium

Half jaar cel voor ontduiken accijns bij invoer ladingen drank

Half jaar cel voor ontduiken accijns bij invoer ladingen drank
© Foto: ANP
Haarlem/Badhoevedorp

Voor het plegen van accijnsfraude hebben twee mannen dinsdag een celstraf opgelegd gekregen van een half jaar. Bij het ontduiken van de accijns voor achttien ladingen bier en acht ladingen sterke drank was een Badhoevedorps bedrijf betrokken.

Tegen Amsterdammer Menno W. (42) en Ron S. (63) uit Broek op Langedijk waren celstraffen van negen maanden geëist. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de Haarlemse rechtbank rekening met het verstrijken van de ’redelijke termijn’. Zo werd W. in november 2014 aangehouden en moest hij dus meer dan 4,5 jaar wachten op berechting. Als de zaken wel bijtijds waren behandeld, hadden de mannen waarschijnlijk een celstraf van één jaar gekregen.

De rechtbank acht bewezen dat de compagnons zich schuldig hebben gemaakt aan accijnsontduiking en het voorhanden hebben van alcoholische dranken waar geen accijns over was betaald. Het leverde de belastingdienst een nadeel op van meer dan 243.000 euro.

Het in Badhoevedorp gevestigde bedrijf dat de belasting had moeten betalen over de ingevoerde ladingen, stond op naam van de 63-jarige. Terwijl compagnon W. de opdracht gaf om geen accijns te betalen over de grote hoeveelheden ingevoerde drank.

Tijdens de inhoudelijke behandeling op dinsdag 4 juni wezen de twee mannen en hun advocaten vooral naar elkaar. S. is ’opgezadeld met een torenhoge belastingschuld’ terwijl hij ’minimaal’ beloond werd, aldus zijn raadsman tijdens de zitting.

Door het ontduiken van de belasting hebben de twee niet alleen de Nederlandse Staat en de maatschappij benadeeld, vinden de rechters. Ook waren ze door hun manier van handelen oneerlijke concurrentie voor bonafide bedrijven. Het voorhanden hebben van drank waarover geen accijns was betaald, verstoorde de markt, aldus de uitspraak.

De rechtbank hield bij het bepalen van de strafmaat ook rekening met het feit dat beide mannen al eens eerder waren veroordeeld nadat ze in de fout waren gegaan tijdens het zakendoen.

W. kreeg in België een celstraf voor oplichting in de planten- en bloemenhandel. Ongeveer tien jaar geleden had hij zich schuldig gemaakt aan ’misbruik van vertrouwen’, zoals dat bij onze zuiderburen heet. S. maakte zich in 1994 schuldig aan valsheid in geschrifte bij de invoer van spijkerbroeken, waarvoor hij in 2003 werd veroordeeld tot een celstraf.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.