Premium

Rechter: Haarlemse vrouw (38) op gruwelijke wijze om het leven gebracht

Rechter: Haarlemse vrouw (38) op gruwelijke wijze om het leven gebracht
Politie bij de portiekflat in de Van Deventerstraat na het dodelijke incident.
© Archieffoto Michel van Bergen
Haarlem

Een 55-jarige Haarlemse Eritreeër is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar voor doodslag op zijn echtgenote. De rechtbank acht bewezen dat Dawoet B. S. op 16 december in hun echtelijke woning aan de Van Deventerstraat zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Hij werd vrijgesproken van de mishandeling van hun twee zoontjes.

De rechtbank ging mee met de lezing van de patholoog en forensisch onderzoekers dat de man zijn echtgenote, terwijl ze op haar buik op bed lag, met een mes twee keer in haar keel sneed. De Haarlemmer had daarbij haar hoofd naar achteren getrokken, was een van de conclusies. Het snijden deed de man ’met niet geringe kracht en snelheid’. De vrouw had geen verwondingen die erop wezen dat ze zich kon verweren tegen de gewelddadigheden.

Geen noodweer

Van noodweerexces, zoals de advocaat van B. S. twee weken eerder tijdens de inhoudelijke behandeling opperde, was geen sprake, aldus de rechtbank. De lezing dat de man zich wilde verdedigen, haar het mes afpakte en per ongeluk om het leven bracht, werd verworpen. Onder meer het letsel bij de vrouw wees daar niet op. Ook gelooft de rechtbank de bewering van de man dat hij alleen maar met het mes zou hebben gedrukt niet.

Toen de Haarlemmer zijn echtgenote doodde, waren hun twee zoons buiten aan het spelen. De man meldde zich dezelfde dag nog op het politiebureau aan de Koudenhorn met de mededeling dat zijn echtgenote misschien dood was.

De rechtbank stelt dat de Haarlemmer zijn vrouw op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Door zijn daad heeft hij in de ogen van de rechters onherstelbaar leed aangericht, zoals bij zijn twee zoons. Zij werden in het mortuarium geconfronteerd met het levenloze lichaam van hun moeder.

De straf was net zo hoog als de eis van het openbaar ministerie, hoewel de rechtbank mishandeling van de twee jongens niet bewezen achtte. Hun pleegmoeder, bij wie ze momenteel verblijven, schrok van uitspraken die ze deden, waarna hun voogd aangifte deed. In een verhoorstudio voor kinderen vertelden de twee (toen 7 en 9) onder meer over klappen met een stok.

Maar de rechtbank vindt hun verklaringen niet consistent en weinig concreet. Ook werden hun uitlatingen niet ondersteund door ander bewijs. Zo heeft niemand letsel gezien bij de jongens, ook hun leerkracht niet, en is ook niemand getuige geweest van mishandeling van de twee kinderen.

De schadevergoedingen die namens de jongen waren geëist, werden afgewezen. De eisen om een vergoeding te krijgen vanwege ’schokschade’ en materiële schade waren volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.