Premium

Amber Blokker is met Circus Barani neergestreken in geboortedorp Heemskerk: ’De vrijheid, dat vind ik het mooiste van dit leven’

Amber Blokker is met Circus Barani neergestreken in geboortedorp Heemskerk: ’De vrijheid, dat vind ik het mooiste van dit leven’
Amber en haar hondje Bella in de deuropening van haar caravan. Bella werkt mee aan het clownsact.
© Foto Heleen Vink
Heemskerk

Haar moeder droomde van het circus, maar de nu 21-jarige Amber Blokker droomde van pony’s. Toch is zij het die nu met Circus Barani rondreist. Het circus geeft vanaf woensdag voorstellingen in haar geboortedorp Heemskerk.

Amber Blokker werd geboren in een flat naast de Heemskerkse kinderboerderij Het Dierendorp. Er was weinig geld thuis en zeker niet voor een leenpony. Haar enige kans om met pony’s in aanraking te komen, was als er een circus in de buurt neerstreek. „Dan vroeg ik of ik de pony’s mocht poetsen en borstelen.”

Voor de uitreiking van haar mavodiploma had ze zich feestelijk aangekleed met circuskleren. Haar mentor voorspelde toen al: „Die gaat nooit in de boeken, maar met het circus mee.”

In 2015, Amber was zestien jaar oud, besloot haar moeder alsnog haar droom waar te maken en sloot ze zich met haar twee kleintjes en Amber aan bij familiecircus Barani. Het pakte anders uit. Binnen twee maanden ontdekte haar moeder tegen haar zin dat het circusleven vooral stevig aanpakken is en haar te weinig gehoopte romantiek bood. Met haar jongste kinderen vertrok ze. Amber koos om te blijven.

Familiecircus

Robert en Lea Zinnecker uit Duitsland begonnen zeven jaar geleden Circus Barani met hun tweelingzoons Norman en Johann. Na jaren meegereisd te hebben met andere circussen was het tijd voor een eigen circusvoorstelling. Ze kozen voor een intiem klein familiecircus dat door Nedrland toert. Inmiddels draait Circus Barani op vader en moeder Zinnecker, hun twee zoons en de beide schoondochters.

Het wekelijks opbouwen en afbreken, trainen en verzorgen van de dieren, reclamemaken, het zakelijke gedeelte, alles doen ze gezamenlijk. Het dierenpark bestaat uit pony’s, poezen, honden, duiven, kippen en geiten. Twee jonge lama’s worden nog getraind. Op twee rustweken na reist het circus het hele jaar door het land.

Inmiddels houdt Amber van het vrije leven. Het aanpakken zit haar van nature in het bloed. Ze haalt haar havodiploma met een staatsexamen, leert de Duitse familietaal en naast het circus wordt ze ook verliefd op Norman. „Nu ben ik de schoondochter van de circusdirecteur, verwacht zijn kleinkind en ben verloofd met zijn zoon”, glundert ze.

Van haar nieuwe familie leerde ze het vak van trapezeartiest. „Ja, de eerste keer in een voorstelling was spannend, maar Norman bleef vlak in de buurt. Het mooiste was om voor het eerst deel te nemen aan de kerstvoorstelling.” Nu heeft ze zwangerschapsverlof en verwacht over vijf weken haar eerste kindje.

„De vrijheid, dat vind ik het mooiste van dit leven. Ook het steeds ontmoeten van nieuwe mensen.”

Toch beseft ze heel goed dat ze zelf, als een ’privé-persoon-zijnde’ en opgegroeid in een huis, nooit een ’reizende’ zal worden zoals haar circusfamilie dat is. Zij leiden dit leven al van generatie op generatie. „Nooit zullen zij het reizende leven verlaten. Als je het eenmaal in je bloed hebt, gaat het er nooit meer uit. En nu bij mij ook niet meer.”

Circus Barani dat al voorstellingen heeft gegeven in onder meer IJmuiden en Beverwijk, staat op het kermisterrein, achter het gemeentehuis van Heemskerk. Per voorstelling worden er vijftig personen toegelaten. Woensdag, donderdag en vrijdag begint de voorstelling om 17 uur. Zaterdag om 15 uur en zondag is de laatste om 12 uur.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.