Kijken naar bijzondere schepen of meevaren op Havenfestival IJmuiden

Drukte op de kade tijdens een vorige editie van het havenfestival.

Pieter van Hove
IJmuiden

De Vissershaven in IJmuiden ligt tijdens het Havenfestival vol interessante schepen.

Lees ook: Organisatie verwacht 25.000 mensen op Havenfestival in IJmuiden komend weekeinde

Lees ook: Van Lee Towers en Yes-R tot oude films over IJmuiden: van alles te doen op Havenfestival IJmuiden

Blikvanger is het tallship De Morgenster, dat zaterdag om 11 en 14 uur uitvaart voor een tocht op zee. Met dit zeilbrik wordt alvast een doorkijk gegeven naar Presail IJmond van volgend jaar.

Tijdens het Havenfestival is ook statenjacht De Utrecht aan de kade te bewonderen. Statenjachten zijn rijkelijk versierd, omdat deze in de 17e tot de 19e eeuw gebruikt werden voor het vervoer van belangrijke personen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan de stoomschepen Elfin (bouwjaar 1932) en de Adelaar (1925). De ‘warme’ machinekamer staat tijdens het Havenfestival open voor bezichtigingen. Dit jaar kunnen de bezoekers het stoombedrijf dus echt in werking zien.

Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaenszoon de Ruyter, de Serendiep, de Walvis, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, het binnenvaartopleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) liggen weer afgemeerd aan de Trawlerkade.

Blusboot

De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte. Ook geeft blusboot de Weer verschillende demonstraties met de bluskanonnen aan boord.

Het is mogelijk om een gratis rondvaart te maken door de haven. Vanaf het ponton bij het Cornelis Vrolijk en Kloosterboer Hoofdpodium wordt tussen 12 en 17 uur gevaren door het Loodswezen, CVV Vletterlieden, het Maritiem College, stoomboot de Adelaar en Iskes Towage & Salvage. Vooraf reserveren is niet mogelijk, bezoekers kunnen gewoon in de rij gaan staan. Alleen het Loodswezen werkt met tijdslots.

Inschrijven kan bij de kraam aan het begin van de Trawlerkade. Bij de KNRM kunnen bezoekers die donateur worden meevaren op verschillende reddingboten van de maatschappij.

Fly-seat

De gemeente Velsen en de toeristische campagne IJmuiden Rauw aan Zee introduceren de fly-seat. Dit apparaat brengt 14 personen tegelijk naar een hoogte van ruim 30 meter. Vanuit een comfortabele stoel, gezekerd met een 5-puntsgordel, kijken bezoekers uit over IJmuiden, de haven, industrie, woonkernen, strand en duingebied.

Veel aandacht dit festival voor Noordzeevis uit IJmuiden, een campagne om niet bekende vissoorten op de (menu-) kaart te krijgen, en duurzaamheid. Om bij het eerste te beginnen: bij Kloosterboer aan de Trawlerkade is een vistafel met vele soorten Noordzeevis. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken en is er een visrookwedstrijd.

Aan de straatkant is een festivalmarkt met kramen van maatschappelijke organisaties, waaronder Telstar Thuis in de Wijk, Vluchtelingenwerk Velsen, De Zonnebloem en Reddingsteam Zeedieren Velsen. Het Loodswezen is er met een klimwand.

Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) zet negen windmolentjes op de kade en probeert mensen te interesseren voor een baan in de (wind-) offshore.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.