Premium

Ecoloog Franke van der Laan wil geld verdienen aan bloemenweides

Ecoloog Franke van der Laan wil geld verdienen aan bloemenweides
Onkruid wieden.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hoofddorp

,,Als we zo’n twintig emmers vullen met ratelaars, hebben we voor 2000 euro aan zaad”, legt de Hoofddorpse ecoloog Franke van der Laan aan een groep medewerkers van het Nederlands hoofdkantoor van L’Oréal uit. Ze staan dinsdagochtend onder de schaduw van een boom aan de rand van het Ravensbos.

Ondanks de hitte dragen de vijftig à zestig L’Oréal-werknemers allemaal een lange broek, een shirt met lange mouwen en dichte schoenen. Heet, maar nodig: ze gaan een ochtend kruiden wieden en zaden oogsten in een 2,5 kilometer lange strook bloemenweide langs de IJtocht. Het Franse cosmeticamerk organiseerde deze vrijwilligersdag samen met natuurorganisatie MEERgroen uit Hoofddorp.

Kleurrijk

Voor een leek is het een kleurrijk palet met rode, paarse, gele en witte bloemen. Vlinders, bijen, torretjes en andere insecten fladderen er enthousiast doorheen. Voor Van der Laan zijn deze bloemenweides langs het water van de IJtocht als zijn kinderen.

In 2007 zaaide hij de eerste zaadjes en meer dan tien jaar lang onderhield hij de bloemenzee. Door gebalanceerd te wieden en te zaaien deed hij zijn best er zo veel mogelijk soorten planten en dieren naar toe te trekken. Vaak deed hij dit zonder budget van de gemeente. In september 2018 kreeg hij pas officieel het beheer van de 2,5 hectare (dus ruim twee voetbalvelden) aan bloemenweides in handen.

,,Onkruid bestaat niet”, legt de ecoloog (65) de vrijwilligers uit als hij tuinhandschoenen en tuingereedschap uitdeelt. ,,Er bestaan alleen ongewenste soorten. Wat als ongewenste soort gezien wordt, verschilt per grond en jaargetijde.” Met deze opmerking wil de ecoloog ten minste één van de vele ecologische misverstanden waar hij zich druk over maakt, de wereld uit helpen.

Zwetend gaan de vrijwilligers aan de slag. ,,Ik had hier echt zin in”, zegt er één terwijl hij een spade de grond in duwt en fanatiek een zuring de grond uit trekt. ,,Dit is écht werken, heel anders dan een dag op kantoor zitten.”

Wat is het doel van deze dag? ,,De vrijwilligers bewust maken van de waarde van bloemenweides”, stelt Van der Laan die blij is dat het vooral twintigers en dertigers zijn die hem vandaag helpen. ,,Die generatie ziet goed in dat er nu écht iets moet veranderen in de omgang met onze leefomgeving.” Anders dan oudere generaties of de overheid, vindt de ecoloog.

,,De overheid ziet bij de indeling van land vooral steen en beton als inkomstenbron. Groen wordt gezien als kostenpost en daar wordt jaar in jaar uit op bezuinigd. Daarbij wordt alles steevast weggemaaid. De mensen die deze taak voor de gemeente uitvoeren, de aannemers, hebben weinig affiniteit met de natuur en er ook vrijwel geen kennis over.”

Met zijn stichting MEERgroen wil Van der Laan de overheden bewijzen dat groene zones met een grote biodiversiteit meer dan alleen plezier opleveren, en dat er ook geld mee verdiend kan worden.

15.000 euro

,,We hebben in 2007 voor 3000 euro aan zaad in deze bloemenweides gezaaid. Nu wil ik met een zaadbedrijf 10.000 tot 15.000 euro gaan verdienen’’, legt hij uit. ,,Een klaproos bijvoorbeeld levert al 25.000 zaadjes per plant op. Als we die plukken en deels uitstrooien en deels verkopen zit er gewoon een verdienmodel in deze stukjes grond.”

Georganiseerd verzamelt een deel van de vrijwilligers ratelzaad in emmertjes. Anderen verwijderen distels, zuring en riet: soorten die andere bloemsoorten verdrijven. Van de verwijderde planten wordt door MEERgroen compost gemaakt.

Of Van der Laan zijn verhaal helemaal aankomt bij alle vrijwilligers van L’Oréal is nog maar de vraag. ,,Ik heb er een orchidee uitgetrokken”, roept er een triomfantelijk. Van der Laan kijkt zorgelijk: ,,Dat had niet gehoeven.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.