Premium

Onzekere toekomst voor Haarlemmermeers paviljoen, sloop wordt niet uitgesloten

Onzekere toekomst voor Haarlemmermeers paviljoen, sloop wordt niet uitgesloten
Sloop van het markante bouwwerk aan de plas in het Haarlemmermeerse Bos wordt niet uitgesloten.
© Foto: United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlemmermeer

De toekomst van het paviljoen aan de recreatieplas in het Haarlemmermeerse Bos is onzeker. Het college van B en W sluit verkoop of sloop van het markante bouwwerk niet uit. Na het zomerreces wordt een besluit genomen over de toekomst van het gebouw, dat gedeeltelijk in het water ligt.

Het werd als gemeentelijk paviljoen gebouwd voor de Floriade in 2002. Het door de New Yorkse architect Hani Rashid ontworpen gebouw kostte bijna vier miljoen euro.

De toenmalige koningin Beatrix opende het Haarlemmermeer Paviljoen officieel. Vorig jaar behoorde het bijzondere bouwwerk nog tot de genomineerden voor het Monument van het Jaar in Haarlemmermeer.

Na wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade zat in het paviljoen jarenlang restaurant Vork en Mes. Daarna, vorig jaar juli, nam restaurant Morgau zijn intrek in het gebouw. Maar al twee dagen na de opening brak in het holst van de nacht een flinke brand uit.

Sindsdien staat het bouwwerk leeg. Het is ook niet meer opgeknapt. De schade was vooral in het pand groot, onder meer elektrische installaties raakten beschadigd, aldus een gemeentewoordvoerder.

’Politieke discussie’

Volgens hem wordt niet alleen naar de financiële consequenties gekeken bij het nemen van een besluit over de toekomst van het paviljoen. Het is vooral ’een politieke discussie’ of het wordt gesloopt, verkocht of hersteld, aldus de zegsman.

HAP-fractievoorzitter Johan Rip stelde de staat van het paviljoen in januari aan de orde tijdens een gemeenteraadsvergadering. Hij sprak van een ’treurige aanblik’. Het raadslid wilde toen van het Haarlemmermeerse college van B en W weten ’of het een indicatie kan geven wanneer we dit weer eens gaan opknappen’.

Verantwoordelijk wethouder Marjolein Steffens (HAP) antwoordde dat nog werd gekeken wie verantwoordelijk was voor de geleden schade. Het was in januari ook nog wachten op een ’integraal accommodatieplan’ met het beleid voor het verkopen van gemeentelijk vastgoed, meldde zij.

,,En dan moeten we ook keuzes maken of we dit stukje vastgoed definitief gaan afstoten of dat we het de moeite waard vinden om het op te knappen en het een andere bestemming te geven’’, meldde ze over het paviljoen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.