Hanneke in de keuken: Nog beter brood dan van de echte bakker [video]

Hanneke van den Berg

Het heeft een hele tijd geduurd, maar eindelijk heb ik het perfecte brood gebakken. Voor mij dan.

Er bestaan op internet en in boeken zoveel recepten, zelfs voor een simpel volkoren brood en het is soms even zoeken voordat je het fijnste recept hebt gevonden.

Maar geloof me, als je eenmaal doorhebt hoe makkelijk het is en proeft hoe gezond het is, dan is zelfs het brood van de bakker minder lekker dan je eigen brood. Ze zeggen altijd dat je een appeltaart moet bakken als je je huis wil verkopen, omdat dit de koper een huiselijk gevoel geeft. Nou, bak maar eens een brood voordat je potentiële koper komt. Wedden dat dit nog beter werkt?

Voor een goed brood zijn twee dingen belangrijk: goed meel en een goed bakblik. Tenzij je van grote rustieke broden houdt natuurlijk. Die kun je ook zonder vorm bakken.

Of je meel gebruikt van een supermarkt of direct bij de molen haalt is al een enorm verschil. Ik bestel tegenwoordig altijd volkoren-natuurmeel bij een molen online, nadat ik eerst allerlei andere soorten had geprobeerd. Want ieder meel levert een compleet ander brood op. Je kunt ook meerdere meelsoorten mixen, bijvoorbeeld 250 gram roggemeel, 250 gram patentmeel en 250 gram volkoren meel. Dan krijg je een wat zwaarder brood, waar je dan ook minder van nodig hebt om een volle buik te krijgen.

Maar mijn favoriete recept is: 500 gram volkoren natuurmeel mengen met 325 gram water, 7 a 8 gram zout en 7 gram droge (of 20 gram verse gist).

Als je op internet naar een bakblik voor brood zoekt, krijg je ook een enorme keuze te zien. Op zich voldoet natuurlijk ieder blik, maar bij een goedkoop, dun blik krijg je wel een heel andere korst dan bij een wat dikker bakblik of bij, wat ik gebruik, een broodbakbol.

Dat is een ronde stenen vom met deksel, die als een klein oventje in je oven werkt. Bak je daarin je brood, dan krijg je een korst die echt geweldig krokant is. Heb je zo’n bol niet, zet dan in ieder geval een stenen bakje met water in je oven naast je brood. De stoom die daarbij vrij komt, maakt je korst ook lekker krokant.

Nog een tip? Doe eens wat gehakte walnoten door je brood. Zo lekker! Een snee daarvan met een plak verse kaas erop en je wil nooit meer een ander ontbijt.

De broodbakbol is van Emile Henry en is online te koop en via keukenspeciaalzaken.

Het complete recept voor een volkoren brood met volkoren natuurmeel is van De Zuidmolen: www.zuidmolen.nl

Meng 500 gram meel met 325 gram water, 7 a 8 gram zout en 7 gram droge of 20 gram verse gist tot een samenhangende bal. Ongeveer 15 – 20 minuten kneden. Leg het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 60 minuten rijzen. Vet de vorm of plaat in met boter of olie. Druk de lucht uit het deeg, bol het op en plaats het in de vorm of op de plaat.

Dek het deeg weer af en laat het 1-1,5 uur rijzen. Oven voorverwarmen op 220 graden. Zet het brood op een rooster in de oven. De bovenkant van het brood staat in het midden van de oven. Bak het brood ongeveer 25 minuten op 220 graden. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.