KLM start bij eeuwfeest campagne om verantwoordelijk te vliegen [video]

1 / 2
Frans van den Berg
Schiphol

Bij de aftrap van het eeuwfeest van KLM lanceerde de maatschappij een campagne om verantwoordelijker te vliegen. ,,Is het voor zakenlieden wel altijd nodig om elkaar face-to-face te ontmoeten? Kan je misschien ook de trein nemen? En als je dan toch vliegt, compenseer de CO2’’, riep KLM-topman Pieter Elbers op.

Hoe serieus kan je zo’n oproep nu nemen van een luchtvaartmaatschappij die al honderd jaar juist leeft van de lucht? Heel serieus, stelde Elbers. ,,We willen ook voor onze kleinkinderen een goede toekomst. Bovendien willen we dat het publiek positief blijft denken over luchtvaart en KLM. Daarom zijn we al jaren wereldwijd koploper als het gaat om duurzaamheid. De volgende stap is om biokerosine in Nederland te produceren en met de TU Delft ontwikkelen we een nieuw type vliegtuig.’’

Een schaalmodel van dat V-vormige toestel zal op 7 oktober daadwerkelijk vliegen. Die dag is het op de kop af honderd jaar geleden dat KLM werd opgericht. Zaterdag, honderd dagen voor het jubileum, werd al een klein feestje gevierd voor genodigden in een hangar op Schiphol-Oost. Binnen een Boeing 777 en een Dreamliner 787-9, buiten een Dakota. Eigenlijk had het nieuwe paradepaard de 787-10 die ochtend moeten aankomen, maar de overdracht bij Boeing duurde een dag langer dan voorzien.

Plesman

Maar dat mocht de feestvreugde niet drukken. Buiten de KLM-harmonie, binnen drumband Avendo uit Sneek en Humberto Tan die, net als bij eerdere evenementen, alles aan elkaar praatte. Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen keek maar meteen honderd jaar vooruit. ,,Dan kijken we in een museum naar deze verouderde toestellen. Dan is het vliegverkeer vertienvoudigd, mede doordat er passagiersdrones vliegen. Dan zijn de toestellen of elektrisch of gevuld met synthetische brandstof en komen er V-vormige vliegtuigen van KLM over. Dat is geen luchtfietserij, want de ontwikkelingen gaan snel. Plesman kon als eerste directeur van KLM ook echt niet voorzien dat we tegenwoordig in zulke grote vliegtuigen over de hele wereld gaan, dat er bij KLM 33.000 mensen werken en jaarlijks 44 miljoen passagiers worden vervoerd.’’

De minister heeft er het volste vertrouwen in dat KLM de belangrijke positie voor Nederland weet te behouden. Zeker het netwerk van 164 bestemmingen. Maar over het hoe liet ze zich niet uit. Deze dag even geen politiek. Even niets zeggen over hoe het verder moet met Schiphol en of Lelystad als overloopluchthaven in april 2020 open kan. Ook Elbers ging daar niet op in: ,,Dat is een politiek besluit.’’ Maar de KLM-topman zou maar wat graag de vluchten naar Brussel willen schrappen of die ’slots’ op Schiphol te kunnen gebruiken voor nieuwe bestemmingen. Het wachten is nog op een betrouwbare dienstregeling van NS met de nieuwe treinstellen.

CO2

Daarin past ook de nieuwe publiekscampagne die zaterdag in veertig landen werd gelanceerd. ,,We moeten allemaal wel eens het vliegtuig nemen, maar denk er bij na of het echt nodig is. En we nodigen publiek en bedrijven uit om deel te nemen aan ons CO2-compensatie programma.’’ Sinds enkele jaren draait het daarbij om herbebossing in Panama. Zo wordt dan weer CO2 opgenomen. Vorig jaar werd 312 hectare weer voorzien van bomen.

Daarnaast is KLM nog druk met het vervangen van de vloot door types die stiller en zuiniger zijn. Binnen enkele jaren zijn de jumbo’s, de 747, verdwenen en worden de oudste Embraers vervangen door nieuwe. Alleen jammer dat die nieuwe Boeing 787-10 net een dag te laat arriveert op Schiphol. Vergeleken met de 747-400 is de lange Dreamliner 42 procent zuiniger in brandstof, stoot 31 procent minder CO2 uit en geeft 50 procent minder herrie.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.