Premium

Populair: zwemmen in eigen vijver

Populair: zwemmen in eigen vijver
Eigenaar Brian Bing en Alexander Thoonsen bezig met het overzetten van een Koikarper.

Gekleurde karpers steken hun koppen nieuwsgierig uit te water. Om hen draait het bij Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn. En om vijvers natuurlijk – zeker de zwemvijver wint snel aan populariteit.

Eigenaar is Brian Bing. Hij groeide op in een dierenwinkel. En hoe gaat zoiets: er komt eens iemand voor een goudvis, dan voor een vijverpompje. Vervolgens wil iemand een volledige (zwem)vijver in zijn achtertuin en vraagt je deze ook aan te leggen. Zo is het gegroeid, vertelt Bing.

Populair: zwemmen in eigen vijver

In het Noord-Hollandse Dirkshorn bouwde hij een koi & vijvercentrum op. De eerste jaren gespecialiseerd in vijvers voor Japanse Koikarpers. De laatste tien jaar zijn daar steeds meer de zwemvijvers bijgekomen. En sinds een jaar biedt hij visliefhebbers de kans hun hengel uit te werpen in de visvijvers in de weilanden achter zijn zaak. Daar kunnen ze vissen op forel, karper en steur.

Koikarpers hebben ze hier in alle maten, van enkele centimeters tot flinke joekels. De vissen zijn geïmporteerd uit Japan. In de beginjaren gingen ze zelf regelmatig naar het land van de rijzende zon om vissen uit te zoeken. „Inmiddels, na twintig jaar, hebben we goede connecties”, zegt Bing. „Vraag en aanbod zijn bekend. We hoeven niet meer ieder jaar de trip te maken.”

Populair: zwemmen in eigen vijver

De Koikarpers verkopen ze van klein, een centimeter of tien, tot groot, exemplaren die ruim over de halve meter heen gaan. Hoe groot ze worden hang ook af van de omgeving, vertelt Alexander Thoonsen die de winkel runt. Hoe groter de vijver, hoe groter de vis kan worden. Daarmee moet je rekening houden als je de vijver aanlegt, adviseert hij. „Denk niet te klein als je Koikarpers gaat houden, in een grotere vijver komen ze meer tot hun recht.”

Hype voorbij

De hype die de vis ooit veroorzaakte is inmiddels wel voorbij, vertelt Brian Bing. Toch is elke dag is er wel weer iemand die op het idee komt een vijver met de bijzondere karpers te beginnen. Maar de groei zit ’m de laatste jaren in de zwemvijvers. „Al tien jaar leggen wij die aan, maar het klimaat helpt mee, het zwemseizoen wordt steeds langer. Een voordeel is dat een zwemvijver, in tegenstelling tot een echt zwembad, vergunningsvrij is.”

Bovendien is een zwemvijver chloorvrij, merkt Thoonsen op. Mensen vinden het een aantrekkelijk idee dat hij op biologische wijze wordt schoongehouden. Een zwemvijver bestaat namelijk uit een zwemgedeelte en een ondiep deel met planten die het water zuiveren, helofyten.

Bing heeft permanent twee man aan het werk die de vijvers aanleggen, van piepklein tot zo’n vijfhonderd vierkante meter oppervlak en 400.000 liter inhoud, en elke vorm is mogelijk. Bing: „Voor ons is het mooie dat het werk het hele jaar door gaat. In de zomer leggen we veel vijvers aan. In de winter doen we ook veel renovatie en de grotere projecten.

Algenprobleem

Waar moet de vijverbezitter op letten? Thoonsen noemt het waterfilter, dat afhankelijk is van het soort vis. Een veel voorkomende vraag is: hoe kom ik van mijn algen af? Naast het filtersysteem met uvc lamp is de waterkwaliteit belangrijk. Zuurgraad, hardheid moeten goed zijn, de hoeveelheid ammoniak en nitriet eveneens, legt Thoonsen uit. „Je kunt hier met een potje vijverwater langskomen, dan testen wij het direct. Er zijn middelen om onevenwichtigheden in het water te verhelpen.” Een bekend probleem is ook de draadalg, maar die is met een veilig middel binnen enkele weken uit te bannen. En ook planten kunnen een bijdrage leveren aan schoon water. Planten nemen de voeding op waar ook de algen op teren. Als je waterplanten na een paar jaar flink groot worden zie je ook de algengroei afnemen, legt Bing uit.

Ze doen ook onderzoek naar parasieten bij vissen. En heeft je vis een aandoening, dan hebben ze ook een behandelplan. „Niet elke dierenarts heeft kennis van vissen”, zegt Thoonsen. „Als de leefomgeving van de vissen goed is dan ontstaan er minder snel problemen. Let op het gedrag. Een gezonde vis zwemt rustig rond. Een ongezonde vis zal uit het water omhoog springen en langs de wand schuren.”

De visvijvers, de nieuwe loot van het bedrijf, ’lopen leuk’, zegt Bing. Mensen kunnen een dagdeel of een hele dag vistijd huren. Er is een vijver waarin flinke karpers en steuren zwemmen. Die worden na de vangst weer terug gezet. Ook zijn er twee forelvijvers, waar per persoon forellen worden uitgezet – in de ’Big Trout’-vijver bijvoorbeeld twee ’regenbogen’ en een zalmforel. De vis is voor consumptie, mensen mogen de gevangen forel mee naar huis nemen. Bing: „We willen dit verder ontwikkelen. Met de rolstoel bijvoorbeeld kun je er na een flinke regenbui niet goed komen. We gaan daar plateaus voor aanleggen. En we willen meer vissoorten, zoals paling en meerval.”

www.koi-vijver.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.