Premium

Slakverwerker Harsco bij Tata Steel loopt tegen veertigste dwangsom aan voor veroorzaken ongezonde stofwolken

Slakverwerker Harsco bij Tata Steel loopt tegen veertigste dwangsom aan voor veroorzaken ongezonde stofwolken
Shovels zoals deze die stofwolken veroorzaken, kunnen binnenkort ook een dwangsom opleveren voor Harsco.
© foto dirk-jan prins
IJmuiden

Nog twee dwangsommen van 25.000 euro, en dan is het huidige ’mandje’ met dwangsommen van Harsco alweer vol. Op 28 juni hebben de milieuinspecteurs van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de slakverwerker bij Tata Steel zijn tiende dwangsom opgelegd vanwege het opwerpen van stofwolken bij het kiepen van vloeibaar slak.

aeHet is feitelijk de veertigste dwangsom waar de slakverwerker tegenaan is gelopen. De eerste dertig dwangsommen bedroegen vijfduizend euro.

Die eerste reeks is tussen 1 november en 22 januari opgelegd. Daarna besloot de provincie als bevoegd gezag over de milieuvergunning van Harsco de slakverwerker een vijfmaal zo hoge dwangsom op te leggen, met een maximum van twaalf overtredingen. Dat is nu ook bijna bereikt.

Harsco heeft op 27 juni voor de Haarlemse bestuursrechtbank bezwaar gemaakt tegen beide dwangsombesluiten. De advocaat van het bedrijf vocht de rechtmatigheid van de milieuvergunning aan, die onhaalbare eisen zou stellen aan het bedrijf.

Zo is het volgens de directeur van Harsco vrijwel onmogelijk om te voldoen aan de regel dat er bij het leegkiepen van een slakpan - die een meter of vier hoog is, en 3,5 meter breed - ’twee meter uit de bron’ geen stofwolken mogen ontstaan.

Ook leeft er bij Harsco al vrees voor een nieuwe dwangsom, voor voertuigbewegingen die eveneens stofwolken opleveren. Die derde Last onder Dwangsom is al min of meer door gedeputeerde Adnan Tekin aangekondigd. Deze dwangmaatregel gaat over de grote stofwolken die door shovels en ander rijdend materieel worden opgeworpen.

Lees ook: Harsco op terrein Tata Steel krijgt waarschuwing voor stofwolken door shovels

Maar als de rechtbank oordeelt dat de milieuvergunning niet deugt, vervallen alle dwangsommen. Hierover is nog geen duidelijkheid.De rechtbank doet waarschijnlijk pas over tien weken uitspraak.

Lees ook: Dorpsraad Wijk aan Zee: RIVM haalde alleen topje van ijsberg boven tafel, uitgebreid gezondheidsonderzoek in de IJmond ‘onvermijdelijk’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.