Premium

De belangrijkste verschillen tussen 8K en 4K - ongekend veel detail op je scherm

De belangrijkste verschillen tussen 8K en 4K - ongekend veel detail op je scherm
© foto pixabay

De resolutie 4K is tegenwoordig wel in de meeste huiskamers te vinden. Maar dat is kennelijk nog niet genoeg want Sony krikt met een nieuwe lijn tv’s de resolutie omhoog naar maar liefst 8K.

Hiermee wordt de resolutie omhoog gestuwt naar nieuwe normen om nóg scherpere beelden te produceren dan we nu hebben. Elk haartje, porie of vlekje komt met 8K prominent en haarscherp in beeld en dat zorgt voor de meest realistische weergave ooit.

Laatste technieken

De beelden worden bij 8K omhoog geschaald door middel van X-Reality Pro techniek, die samen met Sony Pictures en de laatste cameratechniek is ontwikkeld. X-Motion Clarity en Triluminos Display-techniek zorgen ervoor dat het geheel resulteert in een verhoogd contrast, verbeterde kleuren en een natuurlijkere beweging van de beelden.

Om een zo scherp en realistisch mogelijk beeld te geven is het bij een 8K-televisie zoals de Sony ZG9 belangrijk om een sterke processor te hebben die alle beelden verwerkt. Sony’s nieuwe vlaggenschip bevat hierom de X1 Ultimate processor die de verschillende technieken in de tv aanstuurt.

De televisie gebruikt voor een verhoogd contrast tussen objecten Object-Based Super Resolution en Dual Database Processing. Hiermee worden beelden in milliseconden geremastered in 8K zodat tussen elk element op je scherm een haarscherp contrast ontstaat. Kleuren in omgevingen komen hierdoor veel beter tot hun recht en beelden zijn levendiger dan ooit.

Naast het verwerken van afzonderlijke objecten gebruikt de tv verschillende technieken zoals een Dynamic Contrast Enhancer en 8K X-Reality Pro om het contrast op het beeldscherm nog verder te verhogen. Een mooi voorbeeld van de kracht die hierin schuilgaat is een stadion met verlichting en mensen in allerlei gekleurde outfits. De lucht achter de spotlights in het stadion is zwart. Geen gekke kleurschakeringen meer, maar een strakke overgang tussen kleuren, terwijl de kleding van de mensen afsteekt in allerlei prachtige kleuren.

De details op een 8K-scherm worden niet zomaar gegenereerd. Zoals bij de huidige generatie led-televisies is het ook bij de 8K-televisies het geval dat talloze ledlampjes verantwoordelijk zijn voor het beeld dat de woonkamer ingestuurd wordt.

Ledlampjes

Bij de Sony ZG9 wordt door middel van de Backlight Master Drive-techniek voor gezorgd dat de beelden nóg scherper zijn. Om te beginnen zit er in de televisie een raster met led-lampjes achter het scherm verborgen dat veel meer lampjes bevat dan in de huidige televisies.

Backlight Master Drive zorgt hiernaast ook voor gekalibreerd licht. Eenvoudig gezegd zorgt dit ervoor dat elk led-lampje een betere focus heeft en dat er geen kleuren uitlopen in andere kleuren.

8K-televisies zijn nog verre van de nieuwe standaard en er is nog geen enkele film of uitzending beschikbaar in de nieuwe resolutie. Het zal ongetwijfeld nog een tijdje duren voordat dit het geval is, maar toch is een 8K-televisie iets dat de kijkervaring nu al verhoogt. De beelden van zowel 1080i/1080p-uitzendingen of games én 4K-beelden worden namelijk omhoog geschaald naar een vele hogere resolutie. Toegegeven, dit is geen 8K, maar de resolutie en de kleurhelderheid zijn nog steeds verbluffend hoog op een 8K-televisie.

In het geval van de Sony ZG9 wordt het upscalen gedaan door het scannen van de beelden die vervolgens ’door het verzinnen van nieuwe pixels’ verrijkt worden. Op deze manier krijgt bijvoorbeeld een berglandschap veel meer details die niet te zien zijn zonder het schalen. De contrasten tussen afzonderlijke elementen worden door de televisie herkend en hierna worden de kleuren verrijkt en krijg je ontzettend scherpe beelden voorgeschoteld. Dit laat de kijker smullen van 4K alsof de beelden in een veel hogere resolutie zijn opgenomen.

Sony heeft in de Master Series, waaronder dus in de ZG9-series, gezorgd voor de meest scherpe beelden ooit. Hoewel de 8K-resolutie op het scherm voor adembenemende beelden zorgt, is ook het geluid erg belangrijk. Sony heeft dit in haar modellen slim verwerkt door een viertal speakers in de hoeken van het scherm te verwerken en akoestische panelen te gebruiken aan de achterkant van het apparaat.

Bioscoop-ervaring

Op die manier krijg je niet alleen geweldige beelden van de spectaculaire film die je aan het kijken bent, maar komt er ook een bijpassend fantastisch geluid op je af. Het lijkt namelijk alsof het geluid direct uit het scherm komt, net als in de bioscopen het geval is. De Sony Master Series ZG9 8K HDR is beschikbaar in 85 inch en vanaf eind juli in een 98 inch formaat. Momenteel moet je nog wel flink in de buidel tasten om een dergelijk toestel in de woonkamer te krijgen. De goedkoopste variant kost je namelijk ongeveer 17.000 euro.

Theo Weber

Bron: www.XGN.nl, een internetplatform vol informatie over games, film en digital lifestyle.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.