Premium

Videobellen met opa wordt een eitje met de KOMP

Videobellen met opa wordt een eitje met de KOMP
Opa Louis wil ook wel het nieuws zien op de KOMP.
© foto TMG

De vaste telefoon: zelf hebben we ’m tegenwoordig niet meer, maar onze medemens op leeftijd wordt er nog steeds graag op gebeld. Mijn 79-jarige oma is hierop een uitzondering: ze appt, stuurt voice messages en grappige gifjes.

Mijn schoonopa Louis (91) is daarentegen afhankelijk van de rinkelende vaste lijn. Een beter proefkonijn voor de ’seniorencomputer’ KOMP is er niet. Het is een nieuw, opmerkelijk fenomeen in medialand. Ik vertel hem dat het heel makkelijk is: hij hoeft alleen maar aan één grote knop te draaien: aan/uit of harder/zachter. Hij hoeft verder niets te doen en wachtwoorden zijn er niet. „Leuk”, is zijn eerste reactie. Ik leg hem uit dat hij enkel foto’s en berichtjes kan ontvangen én kan videobellen.

Alle familieleden downloaden de KOMP-app om foto’s en berichten met hem te kunnen delen. Al snel wordt duidelijk dat videobellen maar weinig tot niet wordt gedaan. Jammer, want dat is wat mij betreft de leukste functionaliteit. En het is zo makkelijk: hij hoort dat er gebeld wordt en hoeft alleen maar in zijn stoel te gaan zitten. Binnen enkele seconden kijk je zo zijn woonkamer in en kan het gesprek beginnen.

Intussen komen er nieuwe functies bij. Zo ziet mijn schoonopa af en toe het weerbericht tussen de foto’s door omdat wij deze widget via de app hebben aangezet. Louis weet wel wat hij ook zou willen zien: het nieuws. „Dan hoef ik de krant niet meer te lezen”, grapt hij.

Magali van Wieren

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.