Vakbonden trekken de stekker uit cao-overleg met KLM

AMSTELVEEN

Het overleg tussen KLM en de vakbonden voor nieuwe cao’s voor piloten en het grond- en het cabinepersoneel is geklapt. Dat bevestigde FNV donderdag. Alle bonden die gesprekken voerden, hebben gezamenlijk besloten om de stekker uit het overleg te trekken, nadat KLM weinig gehoor aan de eisen gaf, aldus FNV-onderhandelaar Jan van den Brink.

FNV gaat zich beraden over verdere stappen. „We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt”, aldus Van den Brink. Hij benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er momenteel financieel sterk voor staat. „Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel? We moeten er meer druk op zetten”, concludeert de onderhandelaar.

Medewerkers van KLM eisten behalve een loonsverhoging onder meer dat hun werkgever meer personeel in vaste dienst neemt en meerdere zware roosters verlicht, vertelt Van den Brink. Hij was betrokken bij het overleg voor het grondpersoneel waar 15.000 werknemers onder vallen. De gesprekken verliepen sinds het begin in mei moeizaam. KLM liet al snel weten dat het niet van plan was om aan de voorstellen van FNV te voldoen.

KLM paste zijn positie amper aan zelfs na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. De luchtvaartmaatschappij bood volgens FNV een loonsverhoging aan die lager was dan de inflatie, waardoor de medewerkers aan koopkracht zouden verliezen. „Dat ze dat voorstellen op zo’n memorabel jaar roept woede op”, aldus de FNV-onderhandelaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.