Verdeeldheid in Velsen over nieuwe afvalinzameling: de een is blij met oranje rolbak, de ander niet

Plastic scheiden.© archieffoto

Susanne Moerkerk
Velsen

Inwoners van Velsen zijn verdeeld over het succes van de nieuwe afvalinzameling waarbij plastic in de oranje rolbak aan huis gaat en het restafval in de ondergrondse container.

De gemeente hield een enquête over de vernieuwingen in het ophalen en scheiden van huisvuil. 3200 inwoners vulden de vragenlijst in. Eind augustus geeft de gemeente een uitgebreid overzicht, komt er antwoord op de meest gestelde vragen en wordt aangegeven welke knelpunten opgelost gaan worden.

Toch deelt de gemeente Velsen alvast wat resultaten van het onderzoek. Zo zijn de inwoners van Driehuis, Santpoort en Velsen-Zuid het meest tevreden over het nieuwe systeem.

In Velserbroek en Velsen-Noord is ongeveer de helft van de inwoners tevreden, de andere helft is ontevreden. In IJmuiden heerst de meeste onvrede over het nieuwe systeem.

Als gevraagd wordt naar het ’waarom’ van de onvrede, dan is er vooral ergernis over het leegritme. Eens in de vier weken vinden inwoners te weinig, als hun bak vol zit dan stoppen ze met scheiden en gaat het plastic met het restafval mee.

Ook zijn er klachten over volle ondergrondse containers, waarna mensen hun zak ernaast zetten wat weer tot zwerfvuil en overlast leidt. Ook zijn de minder mobiele inwoners ontevreden over de afstand die ze af moeten leggen naar een ondergrondse container.

Parkeren

Uit de resultaten komt ook naar voren dat Velsenaren vinden dat de rolemmers lang buiten blijven staan, dat de parkeerruimte beperkt is bij de aanbiedplaatsen en dat er meer gehandhaafd moet worden op afval dat naast containers wordt gezet.

Sommigen twijfelen of gescheiden afval ook gescheiden verwerkt wordt, hoe het zit met de kosten van inzameling en verwerken, zijn er vragen over de afvalpas en er zijn klachten dat de app van HVC niet altijd goed werkt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.