Roos valt college Bloemendaal aan, maar Schneiders klaar met ’keffende tekkel’

Het Bloemendaalse college van B en W in 2015. Geheel links Wilma Atsma, op de voorgrond Bernt Schneiders© Archieffoto

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Raadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal heeft via haar advocaat aangifte gedaan tegen oud-burgemeester Bernt Schneiders en gemeentesecretaris Wilma Atsma van Bloemendaal. Zij beschuldigt beiden van valsheid in geschrifte.

Bernt Schneiders laat weten zich totaal niet druk te maken over de aangifte. ,,Ik ben hier echt zo ontzettend klaar mee. Het is soms best ongemakkelijk om, nu ik al ruim twee jaar weg ben uit Bloemendaal, nog steeds zo’n keffende tekkel in m’n broekspijp te hebben hangen.’’ De gemeente Bloemenaal wil niet inhoudelijk reageren.

Het gaat volgens Roos om 23 besluitenlijsten van collegevergaderingen uit 2014. Atsma en Schneiders hebben die twee jaar later, in 2016, alsnog ondertekend. Volgens Roos deugt dit niet omdat beiden pas in de loop van 2015 in dienst van de gemeente zijn gekomen. Atsma en Schneiders zijn niet bij de vergaderingen geweest waarin de besluiten zijn genomen. Ook waren er in 2016 geen andere bestuurders meer in dienst van de gemeente bij wie ze navraag konden doen of alles wel klopte.

Roos heeft al eerder aangifte gedaan Atsma en wethouder Heijink. Dit tweetal tekende in 2016 alsnog het veel besproken collegebesluit van 4 november 2014 waarin het dossier- Elswoutshoek geheim werd verklaard. Op grond van dat collegebesluit is Roos veroordeeld. Maar volgens het raadslid is inmiddels duidelijk dat het om veel meer collegestukken gaat die twee jaar later zijn ondertekend.

Bij de eerdere aangifte van Roos tegen wethouder Heijink en gemeentesecretaris Atsma verwees het college van B en W naar een eerder naar Roos gestuurde brief. Volgens de brief heeft het college in 2016 besloten het reglement van orde voor vergaderingen aan te passen. Een aantal collegebesluiten van 2014 die niet waren ondertekend zijn alsnog ondertekend.

Ook schrijft het college: ,,Het feit dat de besluitenlijst van 4 november 2014 niet was ondertekend - en achteraf wel is getekend - doet niets af aan de rechtsgevolgen over de opgelegde geheimhouding.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.