Kortebaan van IJmuiden: Favorieten Panic Launcher en Southwind Raptor loten elkaar; IJmuidense Elma Alki ook ingeloot

De kortebaan van IJmuiden vorig jaar: de paarden draven over de Kennemerlaan.

De kortebaan van IJmuiden vorig jaar: de paarden draven over de Kennemerlaan.© Archieffoto

Monne Reitsma
IJmuiden

De derde tweestrijd in de kortebaan van IJmuiden is donderdag meteen een opvallende. Favoriet Panic Launcher neemt het daarin op tegen Southwind Raptor.

Panic Launcher won twaalf dagen geleden met John de Leeuw in de sulky de kortebaan van Warmond en lijkt dus in vorm na een eerdere plaats in Assendelft. De merrie stuit in de eerste omloop dus op Southwind Raptor, gestuurd door Lindsey Pegram. De Amerikaanse ruin was in 2017 en 2018 goed op dreef, maar heeft dit seizoen nog niet die vorm te pakken. Mocht de ommekeer in IJmuiden plaatshebben, dan is de negenjarige ruin wel meteen een van de favorieten voor de zege. Anders kan Panic Launcher, dit jaar al goed voor een winsom van 2800 euro, wel eens binnen twee weken opnieuw zegevieren.

Maar er zijn meerdere kapers op de kust. Zo heeft Pegram met Calistokingsdeep meer kansen op een hoge klassering. De tienjarige ruin is de laatste jaren succesvol op de Kennemerlaan. In 2017 was er winst en in 2018 een derde plaats.

Rick Wester

De winnaar van vorig jaar, Dutch Buitenzorg, is niet van de partij. De pikeur van dienst, Rick Wester, wel. Hij start ditmaal met twee andere paarden en zou graag weer eens zegevieren. Want vooralsnog staat IJmuiden 2018 als laatste overwinning voor hem in de boeken. Overigens is winnen in IJmuiden hem niet vreemd want ook in 2016 stuurde hij het winnende paard (Jagger Broline) over de baan.

IJmuidense merrie Elma Alki gaat haar debuut maken op de kortebaan van IJmuiden. De Vrienden van IJmuiden, een club van zo’n dertig mensen die eigenaar zijn van de merrie, hakten afgelopen weekend de knoop door: het achtjarige paard doet donderdag mee aan de kortebaan.

In totaal komen 22 paarden in actie. Dat zijn er twee minder dan maximaal mogelijk. Een van de winnende paarden in de eerste ronde zal dan ook een bye krijgen in de tweede omloop.

De eerste start is gepland voor 13 uur.

Loting IJmuiden: 1. Hariesine (Rick Wester) - 2. Co Swagerman (Frans van der Blonk, 305 meter); 3. Dumarion Metjo (Rob Vlieger) - 4. Bronco Boko (Tom Kooyman); 5. Panic Launcher (John de Leeuw) - 6. Southwind Raptor (Lindsey Pegram, 305 meter); 7. Buzz Glamour (Danny den Dubbelden) - 8. Ursy Flying (John Dekker); 9. Broer van Bremen (Wim van der Mespel) - 10. Spark Him Lyra (Wouter de Reus, 295 meter); 11. Howings Win Win (Tom Kooyman) - 12. Hero Baldwin (Manon Pools); 13. Calistokingsdeep (Lindsey Pegram, 305 meter) - 14. Amici P (Rick Wester); 15. Elbert H (Wouter de Reus) - 16. Friendly Mood (Wim van der Mespel); 17. Fabrys Chris (Manon Pools, 295 meter) - 18. Elma Alki (Rob de Vlieger); 19. Hannie Swagerman (Frans van der Blonk) - 20. Amour de Jiel (Danny den Dubbelden); 21. Emi van Jip (John Dekker) - 22. Voltige d’Amour (John de Leeuw, 295).

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.