Slang gevonden in Haarlemse achtertuin [update]

© Foto: Peter van den Elshout

Haarlem

Dat er iets geks op het vogelhuisje zat, was duidelijk, maar het duurde nog even voor de bewoner besefte wat het was. In een achtertuin aan de Timorstraat in Haarlem-Noord bleek zaterdagmorgen een flinke rattenslang te zitten.

Het reptiel had zich bij de heg op een vogelhuisje genesteld.

Rob Dumont van Reptielenopvang Zwanenburg – hij heeft tientallen jaren ervaring – benaderde het lichtbruine reptiel, dat aanvankelijk wegschoot. Door het straffe optreden van de hulpverlener maakte het dier geen kans te ontsnappen. Binnen de kortste keren krioelde de slang om zijn arm en kon een buurman een foto maken van de actie.

Zondag ving Dumont op deze wijze slangen in Noordwijkerhout en Leiden.

Het waren melk- en rattenslangen. Ze joegen inwoners behoorlijk wat schrik aan, maar zijn volgens de slangenvanger ongevaarlijk voor de mens.

Gedumpt

Dumont zegt dat het regelmatig voorkomt dat dergelijke slangen ’worden gedumpt’. „Er ontsnapt er wel eens eentje, maar ze worden ook vaak bewust losgelaten. Vermoedelijk door mensen die zo’n slang ondoordacht hebben gekocht, en willen voorkomen dat deze hun vakantie verpest.”

Melk- en rattenslangen kunnen in de zomer het Nederlandse klimaat overleven, maar sterven als het kouder wordt. ,,Ze halen het eind van het jaar niet.’’ Het aantal reptielenbezitters in Nederland ligt tussen de 120- en 140-duizend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.