Oude ambachten herleven op de jaarmarkt in IJmuiden

Ambachtsman Hans Schigt aan het werk.© United Photos/Paul Vreeker

Kees de Boer
IJmuiden

Edelsmeden, sieraden gemaakt van bestek, oude boekdrukkunst. En kunst, muziek en dans. Op de jaarmarkt in de Kennemerlaan van afgelopen zaterdag was een voorname plek ingeruimd voor oude ambachten en cultuur.

Op het Kennemerplein worden zaterdag de hele dag optredens gegeven van verenigingen uit Velsen. Een en ander gebeurt onder de vlag van de organisatie Kunst op Koers.

,,We doen dit om het werk van deze verenigingen aan een groter publiek bekend te maken”, zegt Els Blom van de organisatie. ,,We willen een verbinding maken tussen kunst, cultuur, dans en muziek. Met name proberen we het onder de aandacht van de jeugd te brengen die niet zoveel met cultuur in aanraking komt.”

Bij een optreden van Het Muzikaal Gezelligheidskoor rijdt een dame met een scootmobiel een rondje met haar voertuig voor het podium. Ze steekt haar duim op naar de artiesten: ,,Goed bezig, jongens.”

Honderden bezoekers konden een zaterdag ook een kijkje nemen in de wereld van het oude ambacht.

Ambachtsman Ton Hummelink zit achter een zogenaamde naaibank een boek te binden als twee vrouwen hem vragen of hij dat doet met een speciaal stuk touw. ,,Nee hoor”, is het antwoord. ,,Dat doe ik gewoon met katoen.”

Hij legt uit dat hij niet alleen boeken bindt, maar ze ook repareert. ,,Bijvoorbeeld een oude bijbel”, zegt hij, terwijl een ander boek in de touwen hangt. ,,Daar maak ik als de klant dat wil weer een nieuwe band met ribben erop. Met een houten of een leren kaft, net wat iemand wil.” De twee dames knikken. ,,Dat is zeker wel monnikenwerk, toch, meneer?” Hummelink lacht en wijst naar zijn kin: ,,De baard heb ik al, mevrouw.”

Hans Schigt zit een paar kramen verderop geconcentreerd te werken aan de rieten bekleding van een houten stoel. ,,Dit beroep wordt in mijn familie al 140 jaar beoefend”, vertelt hij aan geïnteresseerde bezoekers van zijn kraam. ,,Als ik ermee stop, is het afgelopen Het beroep wordt in Nederland sowieso niet veel meer beoefend. En eigenlijk is dat best jammer.” Een bezoeker wil weten hoelang hij nou bezig is met de zitting van een stoel. Dat blijkt zo’n zeven uur te zijn.

Besteksieraden

Een ander aardig schouwspel is het werk van edelsmid Rien van Gent. Hij maakt ’besteksieraden’. Van bijvoorbeeld een theelepeltje maakt Van Gent een ring, van een vork een ketting. Van Gent pakt er een zilveren eetlepel bij: ,,Dit is een lepel die van grootouders van iemand is geweest. Ik maakt er een kettinghanger van voor een klant. Die krijgt zo een mooi erfstuk.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.