Begeleiding Nederlandse gevangenen in het buitenland op orde volgens minister, CDA houdt twijfels

Noord-Hollander Charly T. zat als minderjarige zeven maanden vast in een jeugdgevangenis in het achterland van Alicante.© Google Streetview

Henk Runhaar
Amsterdam

Zorgen over juridische begeleiding van Nederlanders in buitenlandse gevangenissen zijn volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken niet nodig. De nieuwe stichting DutchAdvocates doet het volgens hem prima. Deze stichting krijgt nu subsidie in plaats van PrisonLaw.

De minister benadrukt in zijn antwoorden op Kamervragen van CDA, D66 en SP dat Nederlanders die in het buitenland in de cel zijn beland het moeten hebben van een lokale advocaat.

Het ministerie betaalt alleen ’aanvullende’ juridische ondersteuning. Blok: „Bovenop hetgeen de eigen lokale advocaat van de gedetineerde doet of over aspecten die niet tot de verdediging en primaire taak van die advocaat behoren.”

DutchAdvocates zit op dezelfde lijn. Advocaat Veerle Goudswaard benadrukt tegenover deze krant dat gevangenen in het buitenland niet op bezoek van iemand van DutchAdvocates moeten rekenen. „We hebben een andere insteek dan onze voorganger.”

1900 gedetineerden

DutchAdvocates wijst de kritische Kamerleden er in een brief op dat er ruim 1900 Nederlanders in het buitenland zijn gedetineerd. De subsidie, over dit jaar 325.000 euro plus 27.000 euro opstartvergoeding, is volgens de stichting bij lange na niet voldoende al die gevangenen te helpen. Dat is ook helemaal niet de bedoeling. „De veronderstelling dat iedere gedetineerde recht heeft op juridische bijstand vanuit Nederland is niet in lijn met het gevoerde Nederlandse beleid.”

De reactie van de minister stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich eerder intensief bemoeide met de zaak-Romano van der Dussen, allerminst gerust. Zijn partij krijgt opmerkelijk veel klachten over DutchAdvocates van gevangenen of hun familie die vinden dat ze onvoldoende worden geholpen.

„Juridische bijstand betekent dat er een beeld moet zijn of er een eerlijk proces gaat plaatsvinden. Ook moet er een scherp oog zijn voor misstanden”, zegt Omtzigt.

Vrees

„De antwoorden van de minister bevestigen onze vrees dat er nu dus gedetineerden zonder bijstand blijven zitten. Dat is ernstig en daarop verwachten wij wel actie van de regering”, aldus de parlementariër.

In een nadere toelichting benadrukt het ministerie dat het beleid noch het subsidiebedrag zijn gewijzigd. ,,De subsidie voor juridische bijstand is bedoeld voor juridisch complexe zaken. De subsidiepartner maakt zelf een selectie van zaken waarbij deze denkt toegevoegde waarde te hebben. Dat was ook de werkwijze van PrisonLaw.’’

Lees ook: Rachel Imamkhan redt vergeten Nederlanders uit akelige buitenlandse gevangenissen

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.