Velsen Vroeger: IJmuiden had al in 1905 zijn Apollo

Guus Hartendorf
IJmuiden

De Apollo 11 bereikt 20 juli 1969 de maan. Neil Armstrong en Buzz Aldrin lopen als eersten over de maan. Miljoenen op de aardkloot zitten aan de buis gekluisterd. Het Apollo-jubileum zal de lezer niet ontgaan zijn. Maar reeds aan het begin van de vorige eeuw heeft IJmuiden zijn Apollo: Operettevereniging Apollo onder leiding van Sam Vlessing.

Deze foto van rond 1905 uit het Noord-Hollands Archief, ook met leden van muziekvereniging Kunstkring, toont Apollo tijdens een uitvoering.

Waar, wanneer en hoe het stuk heet vermeldt het archief niet; vermoedelijk bij schouwburgtheater annex dancing en café De Cycloop in Oud-IJmuiden.

Vlessing zit vooraan op een krukje. Zo te zien is het een openluchtvoorstelling, want de straatstenen en de waterafvoer in het wegdek zijn goed te zien. Achter het gezelschap hangt een beschilderd doek als decor.

Niek List drijft jarenlang De Cycloop, dat bij zeelieden zeer bekend en berucht is. De gelagkamer zit vaak stampvol varensgasten van de schepen voor papierfabriek Van Gelder of voor Hoogovens.

Behalve thuishaven voor Apollo spelen daar het Kunstkringorkest en Concordia van Sam Vlessing en de amateurtoneelclubs Vriendenkring en Varia. Altijd met bal na. Tijdens een bombardement op 24 augustus 1944 wordt het pand platgegooid.

Na zijn huwelijk in 1902 komt Vlessing in IJmuiden wonen. Hij zet zich muzikaal in voor verenigingen in Velsen en componeert vele werken voor harmonie en fanfare en hij is vaste medewerker ’muziek’ van het Dagblad voor IJmuiden. Vlessing overlijdt 22 mei 1934 in IJmuiden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.