Dubbele sof door brand in IJmuidens appartement: bewoners moeten tijdelijk verhuizen, tropische vissen dood

Carlo Nijveen
IJmuiden

Twee bewoners van een flatwoning aan de De Noostraat in IJmuiden zijn dubbel gedupeerd door een brand in dat appartement. Hun onderkomen raakte maandag dusdanig beschadigd dat zij tijdelijk naar elders moesten verhuizen. Het koppel raakte ook vier tropische vissen armer.

De diertjes, die in een aquarium rondzwommen, overleefden de brand niet. Geluk bij een ongeluk: een stuk of vijftien andere vissen hebben de ellende wel doorstaan. Ook valkparkiet Missy en vier slangen zijn gespaard gebleven.

Lees ook: Brandweer redt huisdieren uit brandend appartement in IJmuiden

Toegesnelde buurtbewoners en brandweerlieden moesten Missy en de andere dieren uit het appartement halen, zegt een medewerkster van Dierenambulance Velsen. In het aquarium waarin de vissen zaten, is mogelijk roet terechtgekomen.

,,Het water in dat aquarium zag er door de brand in elk geval behoorlijk vies uit’’, aldus de ambulancemedewerkster, die zelf ook te hulp kwam.

,,Brandweerlieden of andere helpers hebben de vissen eerst vanuit het aquarium in een emmer overgezet. Waarna iemand kon helpen die een ander aquarium had. Tropische vissen hebben onder meer water op een constante temperatuur nodig.’’

Hoe het vuur ontstond, is onduidelijk. De gedupeerde flatbewoners waren tijdens de brand niet thuis.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.