Commentaar: Twijfel zaaien over preventieve borstamputatie geen reden tot feest

Rens Koldenhof

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft ’goed nieuws’ voor vrouwen. Het preventief verwijderen van borsten bij vrouwen met een ernstige erfelijke aanleg voor borstkanker blijkt overbodig.

Het gaat daarbij om vrouwen die drager zijn van het beruchte borstkankergen BRCA2. Bij dragers van dit gen en de andere ziekmaker, BRCA1, is de kans de ziekte te krijgen 60 tot 80 procent.

Daarom gaan steeds meer moedige vrouwen, die drager van deze tijdbommen zijn, er toe over hun borsten uit voorzorg te verwijderen. In overleg met hun arts, die ze voorhoudt dat de kans op overleving zo het grootst is.

Het onderzoek van het Erasmus duidt er nu op dat dat advies voorbarig is. Welliswaar kreeg geen enkele vrouw die de preventieve borstamputatie onderging de gevreesde kankervariant, maar vrouwen die zich na vaststelling van de genfouten regelmatig lieten screenen hadden bijna een gelijke overlevingskans.

Zij het dat daar ook bij hen een borstoperatie aan te pas moest komen. Toch kwam bij een klein aantal een operatie te laat.

Statistisch mogen de onderzoekers de vlag uit steken over dit resultaat, in feite bewijzen ze de betrokken vrouwen geen dienst. Bij gendragers die deze horror-operatie lieten uitvoeren slaat de twijfel nu toe. En vrouwen die er nu van afzien zullen ieder half jaar in angst leven of de halfjaarlijkse controle dit keer wel verkeerd afloopt.

En dat terwijl de onderzoekers zelf aangeven dat hun eerste onderzoek nog bevestigd moet worden door nieuw onderzoek. Dit onderzoek zaait vooral meer twijfel en is geen reden tot feest.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.