Harde knal bij Tata Steel door probleem tijdens kiepen pan converterslak

Wijk aan Zee

Slakverwerker Harsco op het Tatasteelterrein heeft de explosies die zondagavond om 23.15 veel Wijk aan Zeeërs uit hun slaap hielden, gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

De knallen waren tot in de wijde omtrek te horen, ook al omdat veel inwoners vanwege het warme weer met de ramen open sliepen. Volgens een woordvoerster van Tata Steel ging het mis bij het kiepen van converterslak.

De bovenste gestolde laag van de pan brak onverwacht in een keer open. „Daardoor kwam de vloeibare converterslak in aanraking met water aan de zijkant van de put”, zegt een woordvoerster. Het contact met het water zorgde voor de luide knallen en een vonkenregen. Harsco is meteen gestopt met kiepen, zegt de woordvoerster. Er zijn geen gewonden gevallen.

Volgens de woordvoerster is het incident een ’ongewone situatie’ die gemeld moet worden bij de toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Toch gebeurt het vaker, zegt een woordvoerster van de omgevingsdienst. „Het is een bedrijf waar dit soort dingen gebeuren. Ik begrijp wel dat omwonenden schrikken.”

(Lees hier meer over de grafietregens)

Er is geen grafiet vrijgekomen omdat er geen koolstof in de converterslak zit, dat zit wel in rozaslak. Dwangsommen of andere sancties zijn volgens de omgevingsdienst nu ’niet aan de orde’ naar aanleiding van de ’geluidseruptie’, zoals de dienst de knallen omschrijft.

Vorige week had Wijk aan Zee al flinke stofoverlast. De omgevingsdienst heeft voor die overlast vorige week vrijdag een controle gebracht aan Harsco. Daarbij zijn volgens een woordvoerster ’geen bijzonderheden geconstateerd’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.