Dubbele borstamputatie verbetert wel overlevingskansen bij BRCA1-gen

Annemarie de Jong
Amsterdam

Bij draagsters van het beruchte BRCA1-gen verbetert dubbelzijdige preventieve borstamputatie juist wel de overlevingskansen.

Dat blijkt uit onderzoek van Annette Heemskerk-Gerritsen van het Erasmus MC.

Bij vrouwen met het erfelijke borstkankergen BRCA1 zijn de overlevingskansen op 65-jarige leeftijd bij amputatie 99,7 procent, tegenover 93 procent bij de vrouwen die intensieve controles ondergaan.

BRCA1-mutatiedraagsters die kiezen voor preventieve borstamputatie, hebben volgens de onderzoekster ’significant minder kans om te overlijden aan borstkanker dan de vrouwen die onder controle blijven’.

,,Maar doordat bij intensieve controle de borstkanker doorgaans in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans dankzij die controle ook hoog”, benadrukt Annette Heemskerk-Gerritsen.

Lees ook: Geen spijt dat ze preventief haar borsten liet verwijderen: ’Ik wil niet de onzekerheid bij elke controle: heb ik borstkanker of niet?’

’Opluchting’

Voor vrouwen die de BRCA2-genmutatie hebben lijkt het preventief verwijderen van beide borsten geen invloed te hebben op hun risico te overlijden aan borstkanker, concluderen de onderzoekers.

,,Voor de BRCA2-mutatiedraagsters die worstelen met de keuze tussen intensieve controle en preventieve verwijdering kan het een opluchting zijn te weten dat ten aanzien van de kans om te overlijden aan borstkanker, intensieve controle net zo effectief lijkt te zijn als borstverwijdering”, meldt de onderzoekster.

Voor het onderzoek werden 2857 vrouwen met de genmutatie BRCA1 en BRCA2 tien jaar lang gevolgd.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.