Lantaarns aan Zomerkade Haarlem blijven wekenlang branden

Jaap Timmers
Haarlem

Minstens twintig lantaarnpalen aan de Zomerkade en directe omgeving hebben drie weken lang, dag en nacht, staan branden. Een inwoner meldde het euvel half juli bij de gemeente Haarlem, die er wel op reageerde, maar tot zijn verwondering leidde zijn bede maar niet tot een oplossing van het probleem.

,,Je zou toch zeggen: zet die lampen dan meteen uit, maar dat gebeurde niet. Ik weet dat de lichtmasten al sinds 8 juli dag en nacht brandden’’, aldus Haarlemmer Thijs Wolters, die de gemeente meteen vanaf het eerste moment via de telefoon wilde verwittigen. Maar het ‘alarmnummer’ 023-5115115, dat op de palen staat, gaf herhaaldelijk geen gehoor. Uiteindelijk drong hij pas op 15 juli via Twitter door tot de gemeentelijke burelen. ,,Daar neemt nooit iemand de telefoon op. Vreemd, want het kost belastinggeld en je verspilt energie.’’ Hij vindt het jammer dat de kwestie niet voortvarender is aangepakt.

Een woordvoerster van de gemeente meldde gisteren, in tegenspraak met de lezing van Wolters, dat de eerste melding van een bewoner pas op 20 juli binnenkwam. ,,Een tweede tip kregen we 24 juli binnen.’’

De zegsvrouw verklaarde verder dat netwerkbeheerder Liander gisteren een reparatie zou uitvoeren. ,,Afspraak is dat storingen aan lantaarnpalen binnen tien dagen na de eerste melding zijn verholpen. Uitgaande van 20 juli is dat dus mooi binnen die marge.’’

Bestudering van de Twitter-historie leert echter dat Wolters wel degelijk al op 15 juli zijn eerste succesvolle melding bij de gemeente deed, en dat een ambtenaar hem diezelfde dag nog antwoordde dat het euvel was ‘doorgegeven’. Met andere woorden: De streeftermijn van tien dagen is allerminst gehaald.

Kabelbreuk

Dat de lantaarns in kwestie bleven branden is vermoedelijk veroorzaakt door een spanningsprobleem of een breuk in een kabel, waardoor het automatische systeem van aan- en uitzetten geblokkeerd was geraakt. Hierdoor heeft Liander het euvel zelf niet kunnen ontdekken. Het probleem was evenmin op afstand te verhelpen.

In deze gevallen is de netwerkbeheerder volledig afhankelijk van waarschuwingen van bewoners.

De storing trad op aan de Zomerkade tussen de Van Zeggelenstraat en Aagje Dekenstraat, en mogelijk ook in een aantal andere omliggende straten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.