Bewegend Verleden: Biervatenrace in Haarlem, 1997 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de biervatenrace van 1997.

Een verloren gegane traditie in Haarlem: de biervatenrace. Voor het eerst gehouden in 1995. Tien jaar later sneuvelde het onderdeel van culinaire festijn Haarlem Leeft!. Er was te weinig geld om het te organiseren. Er kwamen tijdens sommige edities van het Haarlem Leeft! tienduizenden mensen naar de binnenstad.

Het archief heeft een film van Jasper Nuijt van de biervatenrace van 2 augustus 1997. Dat jaar versloeg het team van de Polo Bar uit de Lange Veerstraat 38 andere teams van cafés en restaurants.

De biervatenrace bestond uit drie kilometer varen door de Haarlemse grachten. Een roeiteam moest de Bakenessergracht, de Nieuwe Gracht, de Leidsevaart, de Raamsingel, Gasthuisvest, Kampervest en het Spaarne bedwingen.

Er zaten vijf man in de boot. Voor het zesde teamlid was een aparte rol weggelegd. Op zes bruggen moest een emmer met water naar beneden gegooid worden, als het goed ging in een biervat dat op de boot was bevestigd. De winnaar was het snelste en had het meeste water verzameld.

Hieronder ziet u nog een video van de biervatenrace uit 2001.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.