Haarlemmermeer krijgt geld voor proefproject om vrouwen te laten inburgeren

Van onze verslaggever
Hoofddorp

Haarlemmermeer doet mee aan een landelijke proef om een betere inburgering te realiseren. Doel is zoveel mogelijk vrouwen te bereiken.

Een eigen plan van de gemeente voor de integratie van vrouwelijke ’nareizigers’ en gezinsmigranten is door de rijksoverheid beloond met een bijdrage van 200.000 euro om het te realiseren.

Doelgroep zijn vrouwen die naar Nederland, en dus ook Haarlemmermeer, komen om samen te leven met hun Nederlandse partner. Het project is erop gericht de deelnemers zo veel mogelijk aan betaald werk te helpen.

Daarnaast worden statushouders gestimuleerd om zo veel mogelijk te integreren. Als ze meedoen in de samenleving voelen ze zich snel thuis en kunnen ze economisch zelfstandig worden, is het idee.

Tot nu toe is de begeleiding echter eindig. Zodra een van de ouders - en dat is vaak de man - betaald werk heeft, verdwijnt het gezin uit beeld bij de gemeente omdat het economisch zelfstandig is. De vrouw mag een al ingezet inburgeringstraject wel afmaken, maar er wordt niet meer ingezet op begeleiding naar betaald werk omdat er geen financiële noodzaak is.

De resultaten van het proefproject in Haarlemmermeer worden gebruikt voor het nieuwe landelijke inburgeringsstelsel dat er moet komen. Er doen in totaal nog 56 gemeenten in het land mee met andere proefprojecten. Ook hun ervaringen worden voor het nieuwe beleid gebruikt. Haarlemmermeer wil met de eigen pilot, die dit jaar van start gaat, ongeveer veertig vrouwen zien te bereiken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.