De beoogde beestenbende tijdens Dorpsfeest Santpoort

Een zeldzaam tafereel in de Santpoortse Hoofdstraat.

Een zeldzaam tafereel in de Santpoortse Hoofdstraat.

Guus Hartendorf

Jaarlijks is het ruim een week een georganiseerde beestenbende tijdens het Dorpsfeest in Santpoort. Veel paarden, koeien, kippen, roofvogels, konijnen en ga zo maar door zijn er dan in het dorp te zien. Maar olifanten: nee, die zie je niet vaak in de Hoofdstraat. Vier dikhuiden verschijnen in de zomer van 1969 in de winkelstraat ten tonele.

Levende reclame

Aat Hop van de gelijknamige modezaak is er als de kippen bij om het tafereel vast te leggen. Het gaat om levende reclame voor circus Toni Boltini, waarvoor de olifanten het hooggeëerd publiek naar de tent moeten lokken.

In de deuropening staat Jan G. Westerhoven, eigenaar van het pand met een paard boven het uithangbord; ooit de zaak van stoffeerder Hazevoet. Westerhoven, oud-voorzitter van de Harddraverijvereniging Santpoort & Omstreken, heeft daar naar men zegt het eerste fonduerestaurant van Noord-Holland. Hij verkoopt er ook huisgemaakte sauzen en noemt het geheel de Fransche Winckel. In die periode maken elektrische fonduepannen hun opmars en dan blijkt dat de gasten van het restaurant Westerhoven vragen naar diverse sauzen om thuis bij het fonduen te gebruiken.

Bierelier

Westerhoven runt daar ook de eerste Bierelier, de vermaarde drinkgelegenheid tijdens - dan nog - de Feestweek Santpoort. Later is de Bierelier te vinden achter het koetshuis in de Hoofdstraat en op het feestterrein in de Groene Long. In 1974 neemt het echtpaar Hiemstra de Fransche Winckel over. Het pand rechts is Hotel Taveerne Van Ouds De Uilenboom, ook van Westerhoven.

Bij de linker olifant staat Anneke Hop (met vlechten) en ook andere kinderen uit het dorp komen op de extra attractie af.

Guus Hartendorf

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.