Omwonenden en eigenaar Bloemenhof staan niet te juichen om bouwplannen naast IJzeren Brug

Het winkelpand waar bloemenzaak Bloemenhof moet eind dit jaar wijken voor een nieuwbouw-project.© United Photos/Paul Vreeker

Linda Gottmer
Heemstede

Het pand waar bloemenzaak Bloemenhof zit - naast de IJzeren Brug in de Raadhuisstraat - moet worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Althans, als het aan de gemeente en projectontwikkelaar ligt. Vanaf donderdag ligt de aanvraag voor de bouwplannen een maand lang ter inzage en kunnen betrokkenen hun mening indienen bij de gemeente.

Al 32 jaar heeft Ron van der Prijt zijn bloemenwinkel Bloemenhof in de Heemsteedse winkelstraat, al 32 jaar in het pandje naast de IJzeren Brug. Eerder dit jaar kreeg hij het verzoek er tegen het einde van dit jaar uit te gaan. De kavel waarop zijn winkel staat, stond al jaren in de verkoop en werd onlangs gekocht door een projectontwikkelaar uit Zaandam: Sluiskopje Ontwikkeling. De ontwikkelaar maakte de plannen de huidige bebouwing te slopen om er een nieuw project met vier bouwlagen neer te zetten. Van deze bouwlagen is er één ’verdiept’ - dus gedeeltelijk ondergronds. Vanaf de straat gezien wordt het pand dus drie hoog.

Verkrotting

Een deel van de bouwplannen past niet binnen het bestemmingsplan. Zo wordt er op plekken gebouwd die volgens het plan niet bebouwd mogen worden; komt er een vlonder en wordt de bebouwing op sommige plekken hoger dan het bestemmingsplan toestaat. Omwonenden kregen daarom een brief in de bus. Zo ook Annelou Bangert, zij woont aan de Zandvaartkade en kijkt recht op de bebouwing. „Het is juist een karakteristiek hoekje zoals het nu is”, meent ze. „Vervallen en rommelig, maar voor mijn gevoel is dat ’bewuste verkrotting’ geweest. Met als doel de boel zo snel mogelijk te mogen slopen.” In de brief aan de bewoners laat de gemeente weten voornemens te zijn toestemming te geven aan de architect en projectontwikkelaar.

In opdracht van de projectontwikkelaar ontwierp architect Hein Peeperkorn de nieuwbouw. Op de begane grond komt een winkelpand en daaronder een (deels ondergrondse) woning, met vlonder en ramen langs het water. Ook op de twee verdiepingen boven de winkel komen twee woningen.

Ambachtelijk

Voor het ontwerp is veel contact met de gemeente geweest, stelt de architect. Conceptversies gingen eerst naar de stedenbouwkundige, toen naar de welstandscommissie en daarna kwam er nog een bewonersavond. Pas daarna zijn de eindontwerpen gemaakt. „Ik heb mijn best gedaan er iets moois neer te zetten dat past in het straatbeeld. De bebouwing moet een historisch aanzicht hebben, voor de bouw willen we ambachtelijke materialen gebruiken. Denk aan de stenen en de kozijnen.”

Bloemist Ron van der Prijt heeft de ontwerpen gezien en erkent dat het er mooi uitziet. Toch verwacht hij niet dat zijn winkel er ooit intrekt. „Ik moet hoe dan ook twee jaar weg voor de verbouwing en heb al een nieuw pand gevonden, vijftig meter verderop. Waarschijnlijk blijf ik daar. De nieuwe huur voor de winkel naast de IJzeren Brug zal niet vergelijkbaar zijn met wat ik nu betaal.” De inspraakperiode voor omwonenden loopt tot 4 september.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.