Run op airco’s, ventilatoren en andere verkoeling door extreme hitte

© Pixabay

Merlin Mulder
Amsterdam

Er zijn deze zomer veel meer airco’s, ventilatoren en andere verkoelingsapparaten verkocht dan het jaar ervoor.

De zogenoemde splitmodellen, waarbij een deel in een kamer hangt en een deel buiten wordt opgehangen, zijn het meest populair. Deze apparaten zijn niet zomaar bij een winkel te koop en moeten door een erkende installateur opgehangen worden. De branchevereniging luchtbehandeling en koudetechniek (NLVK), waarbij zo’n 400 bedrijven en installateurs bij aangesloten zijn, ziet een enorme stijging in het aantal installaties. In 2017 zijn er zo’n 78.000 airco’s geïnstalleerd, in 2018 waren dit er al 95.000. De branchevereniging verwacht dat de stijging dit jaar doorzet. ,,Installateurs hebben het ontzettend druk, dus we verwachten dat de stijging van de afgelopen jaren verder doorzet’’, aldus Michelle Hoogsteen van NLVK.

Maar ook verkopen de andere verkoelingsapparaten goed. Precieze aantallen willen de verkopers niet geven, maar het gaat om duizenden mobiele airco’s, aircoolers, waarbij koel water de kamer wordt ingeblazen, en ventilatoren.

Zo meldt het hoofdkantoor van de Mediamarkt een toenemende vraag te zien naar mobiele airco’s. Dit zijn modellen die zelf ergens neergezet kunnen worden. Vooral de maanden voor de extreme hitte, werden er veel verkocht. ,,Na de hittegolf van afgelopen jaar zien wij dat onze klanten er vroeger bij waren, in maart en april al. Daarnaast is niet alleen de vraag naar airco’s gestegen, maar zien we ook dat klanten meer vragen naar airco’s in het hoger prijssegment. Het aantal verkochte airco’s is dan ook met ruim 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, dat ook al een topjaar was’’, aldus Jeroen Baardemans. Hoeveel apparaten dat precies zijn, kan de woordvoerder niet zetten, maar het gaat om duizenden per dag. ,,Ze vlogen en vliegen de winkels uit.’’ Ventilatoren gingen minder hard dan de mobiele airco’s. ,,Maar ook daar was te zien dat consumenten vaak voor een duurder model kozen.’’

De woordvoerder van Praxis laat weten dat de ’verkoop van ventilatoren en mobiele airco’s’ in hun winkels records verbrak. ,,Nog opmerkelijk qua trend: was eerst ventilatie de absolute verkooptopper, nu is dat de mobiele airco.’’

Ook bij de online webwinkel Bol.com zijn er veel meer koelingsapparaten verkocht dan vorig jaar. De verkoop is dit jaar 1,5 keer zoveel als vorig jaar. Het gaat om duizenden apparaten. Webshop Coolblue heeft het over een stijging van 30 procent meer verkoelingsapparaten.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.