Fruitmot vormt bedreiging voor import rozen uit Kenia
De Afrikaanse fruitmot vormt een bedreiging voor de import van rozen uit Kenia. Nederlandse handelaren halen jaarlijks maar liefst twee miljard rozen uit het Afrikaanse land.
Met een waarde van 257 miljoen euro, was de import van rozen uit Kenia vorig jaar van groot belang voor de sector. In Nederland is het aantal kwekerijen in twintig jaar tijd gedaald van 765 naar ruim honderd. Die staan vooral in het Westland, maar ook in Uithoorn, Nieuwkoop en Heerhugowaard.
Enkele bedrijven hebben inmiddels een eigen productie opgezet in Kenia, welk land heel gunstig op de evenaar ligt. Wat de import betreft staat Kenia bovenaan. Overigens gaan de meeste rozen vanaf de veiling in Aalsmeer weer naar het buitenland. Dagelijks komen vliegtuigen vol rozen in Nederland aan, vooral op Schiphol, maar tegenwoordig ook in Maastricht.
Controle
Daarbij wordt tien procent van de partijen gecontroleerd door de stichting KCB, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). „Daarbij hebben we in de eerste zes maanden al 24 keer een partij onderschept met daarin de Afrikaanse fruitmot. Dat is veel, omdat we in 2018 over het hele jaar 38 gevallen hadden. Die partijen mochten Nederland niet in”, laat een woordvoerster van de NVWA weten.
Op basis van de ervaringen van het eerste half jaar constateert de Vereniging Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten dat ’teveel zendingen worden afgekeurd’. „De kans is zeer groot dat besloten wordt alle zendingen te controleren. Maar het controleren van alle 50.000 zendingen uit Kenia lijkt praktisch en financieel gezien onuitvoerbaar.”
De hoop is nu dat in Kenia voldoende maatregelen worden getroffen om de opmars van de fruitmot tegen te gaan. Met de controles wil de NVWA voorkomen dat de rupsen zich straks ook in Nederlandse vruchten boren.