Premium

Fluisterstil en milieubewust varen over de Nieuwkoopse plas

Fluisterstil en milieubewust varen over de Nieuwkoopse plas
Nieuwkoopse Plassen.
© Foto Natuurmonumenten

We varen vandaag fluisterstil en milieubewust over de Nieuwkoopse plas.

Heerlijk, zo’n fietsdagtocht. Dan stappen we met stalen ros in de trein om vanaf een station een route op te pakken. In de maanden juli en augustus mag je fiets ook tijdens spitsuren van de NS, dus kun je al vroeg beginnen. Wij maken een mooie fietstocht van Leiden naar Noorden aan de Nieuwkoopse plassen. Om daar een bijzondere overvaart te maken met het Zonneveer.

Het Zonneveer is een unieke pendeldienst voor voetgangers en fietsers tussen Noorden en de Hollandse Kade vlakbij de Meije. Voor een luttel bedrag ben je onder de pannen (dat zijn dus de zonnepanelen) en vaar je fluisterstil en milieubewust over de plas. Ondertussen wijst de schipper op de wetenswaardigheden aan de oevers, in de lucht en op het water. De boot werd in 2013 door vrijwilligers gebouwd en biedt plaats aan 12 passagiers en 8 fietsen voor een schitterende route van een klein uur. De populariteit is groot. Dus je kunt wel eens bot vangen, want reserveren is niet mogelijk.

Fluisterstil en milieubewust varen over de Nieuwkoopse plas
Wachten op het Zonneveer.
© Foto PR

Het is absoluut een mooie fietstocht vanuit Leiden naar Noorden. Afstand: zo’n 30 kilometer. Durf je een paar extra kilometers te maken, kies dan voor de toeristische knooppuntenroute. Houd er wel rekening mee dat je nog terug moet. Je kunt natuurlijk ook Alphen aan den Rijn als startpunt nemen, om door het polderlandschap richting Aarlanderveen en daarna naar Noorden te fietsen.

Ben je geen fietser? Of kom je liever met auto en neem je daarop de fietsen mee? In de omgeving van het opstappunt van het Zonneveer (tegenover café ’De Klinker’, Simon van Capelweg 111, Noorden) is genoeg parkeergelegenheid.

De veerman vertelt dat de tocht zeker voor vogelaars ook interessant is. ,,Je kunt de halve wereld overvliegen om de zwarte stern te zien maar hier kan het ook.’’ De zeldzame zwarte stern staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde soorten. Broedden er 100 jaar geleden nog 20.000 paartjes in ons land, tegenwoordig zijn dat er nog maar zo’n 1200. Er zijn meer zeldzame soorten die in dit gebied broeden. Als je speciaal voor de bijzondere vogels naar de Nieuwkoopse plassen komt, kun je het best in juni met het Zonneveer meevaren. Vanwege het broedseizoen. Dan heb je de meeste kans iets te zien. Kijk! Een visarend. Jammer dat we geen verrekijker hebben meegenomen.

Aanlokkelijk paradijs

Wat ook langs het water en de oevers vliegt. zijn de prachtige libellen. Wat zijn er veel verschillende soorten! Natuurmonumenten wijdt er zelfs speciale libellenvaartochten aan. De Nieuwkoopse Plassen zijn voor insectenorde een aanlokkelijk paradijs. Dit laagveengebied is zo divers. Grote stukken van de plas zijn open, maar er is ook volop moerasbos. Voor libellen dé perfecte plek om 's zomers rond te zoeven. Om de meeste libellen te spotten moet je aan het einde van de middag gaan varen.

Fluisterstil en milieubewust varen over de Nieuwkoopse plas
Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum).
© Foto Natuurmonumenten

Wat hadden we graag een otter gezien. Die zijn sinds een jaar of zes terug in dit gebied. ,,Dat komt omdat het water weer schoon is’’, horen we vertellen. Otters zoeken de gebieden op die niet zijn opengesteld voor publiek. Het succes van de otter wordt alleen overschaduwd door otters die aan de rand van het gebied de weg willen oversteken en aangereden worden.

De Hollandse Kade is in zicht. Nog even genieten van het geluid van de wind die met het riet speelt en dan uitstappen.

Fietsen door lintdorp de Meije en langs het gelijknamige veenriviertje is ook heerlijk. Maar dan moet je eerst lekker theedrinken in de fraaie Meijetuin.

Fluisterstil en milieubewust varen over de Nieuwkoopse plas
Gewoonlijk zit het Zonneveer helemaal vol...
© Foto PR

Het Zonneveer vaart via een andere route weer terug naar Noorden, maar wij besluiten terug te fietsen.

Er loopt ook een speciaal fietspad dwars door het gebied.

www.zonneveer.nl

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nieuwkoopse-plassen

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.