Helikoptervluchten circuit Zandvoort mogelijk aan banden

Het circuit ligt in het duingebied.© foto circuitpark zandvoort

Frans van den Berg
Zandvoort

De kans is groot dat het aantal helikoptervluchten bij grote race-evenementen als de Formule 1 en de Jumbodagen wordt beperkt. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre de heli’s broedende vogels in de nabij gelegen duinen verstoren.

„Vijftig vluchten per dag is echt veel te veel. De organisatie wil het commercieel uitbuiten door ook arrangementen aan te bieden waarbij je per helikopter wordt gebracht. Het gebruik van helikopters moet echt beperkt blijven tot EHBO en politie”, eist Marc Janssen namens de stichting Duinbehoud.

Bij de Formule 1 is het gebruikelijk dat officials, vips en coureurs ook per helikopter worden gebracht en weer opgehaald. „Dat is niet meer van deze tijd. Juist nu de bezoekers van de races niet met de auto mogen komen, is er ruimte op de weg om de coureurs, vips en officials wel over de weg te laten gaan en dan het liefst met een elektrische auto.”

Eerder dit jaar ving de stichting bot bij de kort geding rechter. Toen was de inzet een verbod op vijftig vluchten per dag tijdens de Jumbodagen. Een deel van de vluchten was ook bestemd voor rondvluchten met sponsoren boven het circuit. Het Zandvoortse circuit pal in het duingebied van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De rechter gaf dit voorjaar toe dat door het landen en opstijgen broedvogels worden verstoord, maar dat niet aannemelijk was gemaakt dat hierdoor bepaalde vogels met uitsterven worden bedreigd.

Onderzoek

Bij de commissie beroep- en bezwaar bij de provincie Noord-Holland was meer begrip voor de argumenten van de stichting Duinbehoud, die ook optrad namens Milieudefensie, Vrienden van Middenduin en de actiegroep ’Laat de kust met Rust’. De commissie adviseert het provinciebestuur om de vergunning op punten aan te passen en alsnog nader onderzoek te doen naar de effecten op broedvogels. En als dit onderzoek nadelig is voor de broedvogels dan adviseert de commissie om de eerder genomen vergunning voor de helikoptervluchten te herroepen.

Janssen wijst er op dat een eerder onderzoek van Bureau Waardenburg heeft aangetoond, dat helikoptervluchten een grote nadelige invloed hebben op broedvogels en dat deze invloed tot meer dan twee kilometer ver reikt. Vooral vogelsoorten als de torenvalk, de kievit, de braamsluiper en de graspieper worden bedreigd.

Minder races

De gemeente Zandvoort wil wel met organisaties in gesprek om verdere juridische procedures te voorkomen, maar een uitnodiging heeft Duinbehoud nog niet gekregen. Net als de actiegroep ’Laat de kust met Rust’ verzet de stichting zich tegen de aanleg van een nieuwe toegangsweg naar het circuit vanaf de boulevard en wordt getracht het aantal racedagen naar beneden te krijgen. „Nu hebben we het over de Formule 1, maar op nog 200 tot 300 dagen per jaar zijn er races. Die overlast moet verminderen. Tevens willen we dat die andere races ook duurzaam worden.’’

De gemeente Zandvoort wil de Formule 1 duurzaam maken door raceliefhebbers geen toestemming te geven in het dorp te parkeren. De fans moeten per trein, bus, fiets of lopend komen. In de regio komen parkeerterreinen waar pendelbussen staan. Overigens gaat het dorp niet echt op slot, want bewoners, gasten en leveranciers worden wel toegelaten. Ook wordt gehoopt dat veel fans al eerder komen en een hotelkamer of campingplek boeken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.