Het minuutje van Mart: De wind tijdens een heus criterium [video]

Mart Smeets laat tijdens het EK wielrennen dagelijks zijn licht schijnen op het toernooi.

Neen, bij de mannen werd het geen massasprint, wat alle kenners ook voorspelden. Neen, bij de vrouwen ook niet want het werd het een sprint-a-trois, wat insiders dus ook niet voorzagen.

Het slotweekend van het EK wielrennen rond Alkmaar leverde een gelukkige familie op (Elia Viviani won bij de mannen, zijn partner Elisa Ceccchini won zilver bij de vrouwen), de burgemeester stapte trots rond, de Frauen Antje waren o zo Hollands (genderneutrale klompen) en Amy Pieters won verdiend en fraai en de Nederlandse mannen verloren collectief en bijna eerloos. Geen Oranjeklant bij de eerste tien aan de streep; matig dus en zelfs bedenkelijk.

De wind dus; prachtig (en gratis) instrument om wielrennen tot een boeiend schouwspel te maken. Daar waar de natuur optreedt, wordt de mens nietig en nederig. Ook rond Alkmaar. Waaiers vernielden de grote plannen van de deelnemers aan de mannenkoers en drie meer dan getalenteerde en oplettende durfals rekenden goed bij de vrouwen.

Slim rijden en nadenken; gebruik maken van mensenkennis, opperste wielertactiek, vermengd met commerciële belangen en voilà, zo werd de mannenkoers in plooi getrokken. Twee mannen van Deceuninck, de veelwinnersploeg uit België, rijdend voor resp. Italië en België, zetten bekeken de Duitse sprinter Ackermann in de ijskast en na het rijden over ettelijke hobbels, snelheid beperkende drempels en gierend langs gevaarlijke hekken, dokkerend door straatjes waar een beetje vrachtauto van een pakketpostmaatschappij niet door kan, lukte het de slimsten en sterksten in Alkmaar hun victorie te kraaien.

Fraaie winnaars: Pieters en Viviani, niets gestolen, (bijna) niets door combine verpest, gewoon door de wind geknald en de hele dag attent gekoerst.

Om eerlijk te zijn; zo zie ik wielrennen ook graag.

Zonder oortjes ook. Geen tekentafelfietsen. En wel 49 kilometer per uur gemiddeld.

Please, laat het zo blijven. Laat levende wezens keuzes voor zichzelf maken en ageren en reageren zoals ze dat voor zichzelf aanvoelen.

Lees hier alles over het EK wielrennen.

Lees en bekijk hier meer afleveringen van de videocolumn van Mart Smeets.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen