Haarlemse volkszanger Rob Zorn krijgt werkstraf voor mishandeling

Rob Zorn krijgt werkstraf en boete.

Rob Zorn krijgt werkstraf en boete.© Archieffoto

Jeannine Verhagen
Haarlem

De Haarlemse volkszanger Rob Zorn (53) kreeg maandag van de politierechter in Haarlem 20 uur werkstraf voor mishandeling. Zorn, die het al jaren opneemt voor achtergelaten honden in hete auto’s, raakte op 9 juni 2017 slaags met een omstander van een van zijn acties in Haarlem. De officier van justitie had dezelfde straf geëist, die de rechter oplegde.

De volkszanger gaf toe dat hij had uitgehaald naar de 57-jarige Haarlemse, maar ontkende dat hij haar in haar gezicht had geslagen. „Ik heb haar alleen een duw gegeven. Ik voelde me bedreigd. Die vrouw was erg agressief”, zei hij tegen de rechter. „Ik rijd al veertien jaar op mijn scootertje rond om mensen erop te wijzen hoe gevaarlijk het is als hun hond in een hete auto zit. Ik ben geen activist, maar een dierenliefhebber.” Volgens Zorn verlopen zijn acties gewoonlijk prima. „Mensen zijn meestal heel goed aanspreekbaar. Ik heb nog nooit gehad dat mijn acties uit de hand liepen. Dit is echt de eerste keer. Het ging allemaal razendsnel.”

De aanleiding van de ruzie was dat Zorn in Schalkwijk een invalide vrouw had aangesproken, die haar hondje tijdens het boodschappen doen had achtergelaten in een warme auto. Twee vrouwen bemoeiden zich ermee. De kwestie met deze omstanders liep verbaal uit de hand met veel schreeuwen over en weer. „Ik heb ook wel iets geroepen, hoor. Ik ben geen lieverdje”, zei Zorn hierover.

Een handhaver kwam tussenbeide. Daarna kwam het tot een handgemeen met een van de vrouwen. De handhaver stond tussen Zorn en de vrouw in. Hij vertelde tegen de politie dat de vrouw over zijn schouder heen probeerde Zorn te slaan en dat die dat afweerde en haar een duw gaf. Het slachtoffer viel op de grond. Zij miste een tand uit haar prothese, had pijn in haar ribben en had een wondje boven haar lip, dat nog steeds een litteken is. Ook greep de zaak haar psychisch aan. Zorn moet het slachtoffer van de rechter 216 euro schadevergoeding betalen en 400 euro smartengeld. Zowel de rechter als de officier van justitie vonden dat de Haarlemmer een grens over was gegaan door fysiek geweld te gebruiken.

De officier noemde de kwestie ’ernstig’. „U ging te ver. U had moeten weglopen toen die handhavers erbij kwamen. Het slachtoffer is een tenger vrouwtje en u bent qua postuur geen partij voor haar, dat zegt u zelf. Ik zie niet in dat zij bedreigend voor u was. Slaan is niet de oplossing. U wilde iets goeds doen, maar uiteindelijk doet u iets helemaal verkeerd.”

De zanger bleef erbij dat het zelfverdediging was. „Ik verlaat deze zaal met opgeheven hoofd”, zei hij na de uitspraak. Hij hoopt dat hij zijn werkstraf mag uitvoeren bij de Dierenbescherming.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.