Wrevel over hondenverbod deel Kennemermeer

Johan van Ikelen met zijn IJslandse hond Öfgar in het duingebied, waar hij nog wel mag lopen alleen is het daar behoorlijk begroeid.

Johan van Ikelen met zijn IJslandse hond Öfgar in het duingebied, waar hij nog wel mag lopen alleen is het daar behoorlijk begroeid.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Ivo Laan
IJmuiden

Het losloopverbod voor honden in het oostelijk deel van de Kennemermeer in IJmuiden maakt een hoop reacties los van hondenbezitters. Op Facebook regent het kritische opmerkingen. Ook oud-raadslid voor Velsen Lokaal Johan van Ikelen mengt zich in de discussie over het hondenverbod via een brief aan de gemeenteraad.

Op 23 juli maakte de gemeente bekend dat het verboden was om met honden door het oostelijk deel van het natuurgebied te lopen. De aanleiding was dat de beheerder van het gebied, de stichting Duinbehoud, steeds meer honden signaleerde en dat dit ’ten koste ging van de natuurlijke variatie’ in het gebied.

Banjeren

Onzin, zegt Van Ikelen, zelf hondenbezitter en zeer bekend met het gebied, in een toelichting op zijn brief. ,,Er loopt daar anderhalve paardenkop.’’ Hij wil van de gemeente weten om hoeveel honden het gaat. En over de vermeende schade die zou worden aangericht, zegt van Ikelen: ,,De hondenbezitters wandelen meestal gewoon op de paden. Maar de ’natuurliefhebbers’ banjeren dwars door de begroeiing en gaan languit liggend foto’s nemen. Of erger men graaft de planten uit. Dat zie je aan de vierkante gaten, gemaakt met een schepje. Dat zijn echt geen gaten die door honden zijn gemaakt.’’

De hondenuitlaatservices houden zich keurig aan het verzoek om niet meer in het Binnenmeer te lopen. ,,Maar waarom een totaalverbod? In andere gemeenten heeft men gebieden verboden voor mensen met meer dan drie honden, zoals hondenuitlaatservices. Dat zou Velsen ook kunnen doen’’, zegt Van Ikelen.

Hij maakt zich zorgen dat dit besluit de opmaat is van een groter verbod dat gaat gelden voor het hele gebied rond het Kennemermeer en de duinen tussen de Ampèrestraat en de Heerenduinweg. ,,Wil Velsen zo de eerste hondenvrije gemeente worden?’’

Verrijken

In een reactie stelt de gemeente dat hondenpoep de bodem verrijkt en dat bepaalde soorten planten verdwijnen. Ook werden broedende vogels verstoord. Om hoeveel honden het gaat, is niet bekend. ,,Hier zijn geen cijfers van’’, aldus een gemeentewoordvoerder. Volgens de gemeente is er nu gekozen voor ’een middenweg’ omdat de hondenbezitters en de beheerder niet tot elkaar kwamen.

Van een dreigend totaalverbod is geen sprake, zo reageert de gemeente. ,,Integendeel. Voor beide gebieden (westen van de Kennemermeer en gebied tussen Heerenduinweg en de Ampèrestraat) geldt nu een aanlijnplicht, de gemeente heeft daar nooit op gehandhaafd. De bedoeling is om die locaties aan te wijzen als losloopplaats, dat gaat alleen niet zo makkelijk omdat beide in Natura 2000-gebied liggen. Daardoor genieten ze extra bescherming. Velsen moet hier een vergunning voor aanvragen’’, zegt de woordvoerder.

Over het weren van hondenuitlaatservices, zegt de gemeentewoordvoerder: ,,Juridisch is dat maar beperkt mogelijk. De gemeente mag geen groepen van vier of meer honden uitsluiten zolang er bestuursrechtelijke maatregelen worden genomen, en dat houdt in dat er vergunningen verstrekt zouden moeten worden aan hondenuitlaatservices.’’ Andere terreinbeheerders, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kunnen wel makkelijker eisen stellen, aldus de gemeente. ,,Omdat zij dit uitvoeren op privaatrechtelijke grond.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.