Duizenden inwoners Haarlemmermeer zijn ’laaggeletterd’ en komen niet mee in de samenleving

© Foto ANP

Bart Boele
Hoofddorp

In Haarlemmermeer wonen naar schatting tussen de twaalf- en zestienduizend mensen die ’laaggeletterd’ zijn.

Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en rekenen en kunnen hierdoor niet volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij.

De gemeente stimuleert en ondersteunt allerlei projecten om daar iets aan te doen. Nova College, ROC, Vluchtelingenwerk, Meerwaarde en de bibliotheek zijn daarin de voorlopers. Zij werken in het project Taalhuis ook samen met het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Daar is een ’taalpunt’ geopend waar wordt verwezen naar het Taalhuis. Vorig jaar meldden zich 342 mensen aan voor deelname, net als in 2017. Vrijwilligers begeleiden deze inspanningen voor taalontwikkeling.

Er wordt van alles gedaan om mensen de Nederlandse taal te leren. Zo heeft het team Sportservice taalwandelingen en worden laaggeletterde vrouwen zonder werk gekoppeld aan vrijwilligerswerk of een opleiding. In de zomervakantie van 2018 was er een ’summerschool’ voor jonge statushouders, die veel belangstelling toonden.

„Om te bekrachtigen dat er op een gezamenlijke en actieve manier invulling wordt gegeven aan de lokale aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen en leesbevordering bij kinderen, is door veertien partners het Taalakkoord ondertekend. Dat is een lokaal initiatief om laaggeletterdheid te bestrijden”, aldus de gemeente Haarlemmermeer. De Taalhuispartners werken hierin samen met ACE, basisschool Immanuel, stichting LiSalaam, Capabel Taal, Implacement, GGD Kennemerland en Team Sportservice.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.