Commentaar: Bibberen voor het gure weer bij de buren

Rens Koldenhof

Dat was even schrikken deze week in Londen en Berlijn. De economie van onze grootste buren kromp in het tweede kwartaal. In Nederland werd nog een bescheiden plusje gescoord, maar als het bij de buren regent...

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt nu ook al dat wij last gaan krijgen van ’de gure wind uit het buitenland’. Onze economische groei gaat volgens de nieuwste voorspelling van 2,6 procent in de plus vorig jaar, via 1,8 procent groei dit jaar, naar een plus van 1,4 procent in 2020.

Het is gelukkig niet alleen bibberen geblazen. De werkloosheid stijgt volgend jaar licht, maar blijft nog steeds ’uitzonderlijk laag’. Voor iedere 100 werklozen staan 93 vacatures open. En ook de koopkracht blijft positief. Net als dit jaar voorziet het CPB een stijging van 1,2 procent, maar omdat de prijzen minder hard stijgen houden we daar meer van over.

Bibberen doen we dus vooral om de buren. De besluiteloosheid in Groot-Brittannië over de Brexit en de te trage omwenteling naar duurzaam rijden in de Duitse auto-industrie spelen die landen parten. Voeg daarbij de onduidelijkheid rond de handelsoorlog tussen de VS en China en het scenario voor een ijzige bries richting recessie ligt al klaar.

Waar twijfelende buren ons in de verkeerde richting blazen is nu een zonnig en beslist antwoord de beste remedie. Als de export tegenvalt worden binnenlandse bestedingen extra belangrijk. Nederland moet de kou buitensluiten door lastenverlichting en afzien van kortingen op de pensioenen. Daar zou het over moeten gaan tijdens Prinsjesdag. Een zonnig vooruitzicht.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.