Bijna 11.000 kilo afval van stranden langs Noordzee geraapt

Strand van Zandvoort.

Strand van Zandvoort.© ANP

ZANDVOORT

Op de stranden langs de Noordzee is tijdens een grote schoonmaakactie 10.991 kilo afval opgeruimd. De actie, die donderdag na twee weken eindigde, was een initiatief van Stichting De Noordzee. In totaal hebben 2568 vrijwilligers, met afvalprikkers en vuilniszakken, meegeholpen. Vorig jaar werd er nog 11.163 kilo afval van de stranden gehaald.

Met name in Zeeland en op de Waddeneilanden is dit jaar meer afval geraapt vergeleken met vorig jaar. Rietjes en wegwerpbestek werden apart ingezameld, om zo aandacht te vragen voor de problemen die dit soort plastic afval veroorzaakt. Het is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat die het kunnen aanzien voor voedsel. In totaal werden er 4936 rietjes en plastic messen, vorken en lepels opgeraapt.

Ewout van Galen, die onder anderen achter de opruimactie zit, is blij dat er bijna 11.000 kilo afval niet in zee is terechtgekomen en prijst daarom de vrijwilligers. "Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken."

Lees ook: Strandschoonmakers trotseren wind en regen en Met elkaar het strand van Wijk aan Zee afspeuren naar afval

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.