Werkstraf voor man die kaak van Haarlemmer verbrijzelde met vuistslag op Nieuwjaarsfeest

Jeannine Verhagen
Purmerend

Het jaar 2019 begon voor een 27-jarige Haarlemmer in een ambulance met een verbrijzelde kaak en vier afgebroken tanden. Een vuistslag op een nieuwjaarsfeest had voor hem grote gevolgen. Purmerender Nick V. (20) kreeg voor het uitdelen van die stomp een werkstraf van 120 uur. „Ik heb er ontzettend veel spijt van”, zei de verdachte.

Het slachtoffer kwam zijn jongere zus ophalen tijdens het feest, omdat zij het daar niet naar haar zin had. In de keuken ontstond een akkefietje met duw- en trekwerk. Beide mannen waren daarbij aanwezig. De verdachte ging de keukendeur uit. Hij liep om naar de voortuin van de woning waar zijn motor stond. Bij die deur deelde hij de vuistslag uit, waardoor het slachtoffer tegen de grond ging en bewusteloos raakte. „Ik voelde me in het nauw gedreven”, zei de verdachte. „Ik heb toen zelf ook een klap gekregen.” De politierechter en de officier van justitie geloofden dat niet op grond van getuigenverklaringen. Noodweer vonden ze niet aan de orde. „Uw klap kwam uit het niets”, zei de aanklager.

Het slachtoffer moest een operatie ondergaan, miste vier voortanden en hem staan nog meer operaties te wachten. Hij vroeg 12.000 euro smartengeld en 8000 euro aan materiële schade. „Mijn leven is kapot gemaakt en zal nooit meer hetzelfde zijn”, zei hij in een slachtofferverklaring. Zeven weken moest hij gepureerd voedsel eten, hij had veel pijn, kreeg ontstekingen in zijn mond en psychische klachten.

De officier van justitie begreep dat V. niet de opzet had gehad om de Haarlemmer zo zwaar te verwonden met die ene stomp. „Maar dat is wel gebeurd. De gevolgen zijn voor rekening van de verdachte.” Zij eiste de 120 uur werkstraf, die de rechter ’redelijk’ noemde.

Advocaat Thei Houben vroeg vrijspraak, omdat er sprake zou zijn van noodweer. Ook zei hij dat de materiële schadeclaim van het slachtoffer veel te ingewikkeld was voor de politierechter om te beoordelen. Dat vond de rechter zelf ook. De man kan met die claim naar de burgerlijke rechter. Wel besloot de politierechter dat V. hem 5000 euro smartengeld moet betalen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.