Celstraffen voor Colombiaanse vrouwen die zeker 59 mobieltjes stalen op dancefestival Mysteryland

Tijdens dancefestival Mysteryland in Haarlemmermeer werden vorig jaar honderden smartphones geroofd.

Tijdens dancefestival Mysteryland in Haarlemmermeer werden vorig jaar honderden smartphones geroofd.© Archieffoto Michel van Bergen

Wessel Mekking
Haarlem

Twee Colombiaanse vrouwen (21 en 34) zijn donderdag door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 2,5 en 2 jaar voor grootschalige mobieltjesroof tijdens dancefestival Mysteryland en deelname aan een criminele organisatie.

De rechters achten bewezen dat de twee vorig jaar tijdens het evenement in Haarlemmermeer 59 mobiele telefoons hadden gestolen van festivalgangers. Ze waren vanuit Spanje alleen maar naar Nederland gekomen om deze misdrijven te plegen, aldus de rechtbank. Die vindt de aard en de intensiteit van de contacten tussen de verdachten dermate groot dat sprake was van deelname aan een criminele organisatie. De twee vrouwen werden ook bestraft voor de diefstal van 85 euro van een festivalbezoekster.

De jongste van het duo kreeg een hogere straf dan haar handlangster, omdat ze volgens de rechtbank langer deel heeft genomen aan de criminele organisatie en een leidende rol had. Tegen de twee waren celstraffen van drie jaar geëist. De 34-jarige vrouw verblijft in Colombia. De schorsing van haar voorlopige hechtenis werd donderdag opgeheven. De 21-jarige vrouw had de diefstal van 59 mobieltjes bekend. In totaal werden tijdens Mysteryland vorig jaar zeker 265 telefoontjes gestolen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.