Premium

Hoofddorpse Dunweg Uitvaartzorg opent eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland

Hoofddorpse Dunweg Uitvaartzorg opent eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland
Zo komt Geestmerloo er uit te zien.
Hoofddorp

Het is de Hoofddorpse uitvaartondernemer Dunweg gelukt: de eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland gaat volgend jaar open. Dinsdag 3 september is er een lezing over het project Geestmerloo, in de buurt van Alkmaar, bij Dunweg in Hoofddorp.

De natuurbegraafplaats is initiatiefnemer Alexander van der Pijl, directeur van Dunweg Uitvaartzorg, niet komen aanwaaien. Er werden bezwaren gemaakt, rechtszaken gevoerd tot uiteindelijk de Raad van State bepaalde na meer dan vier jaar procedures dat de begraafplaats er mag komen. Medio 2020 gaat hij open.

Bij natuurbegraven wordt het lichaam aan de natuur teruggegeven door het in de grond op te laten gaan in de aarde. De graven zijn eeuwigdurend en worden niet geruimd. Het geeft mensen gemoedsrust om dat vooraf te regelen, aldus Dunweg. „Het geeft een goed gevoel dat mensen hun plekje in de natuur kunnen vastleggen”, aldus Van der Pijl.

Overledenen krijgen geen stenen monument op hun laatste rustplaats, wel een houten boomstamschijf met hun naam. Alles op de natuurbegraafplaats moet helemaal kunnen vergaan. „Monumenten, lichtjes en foto’s zul je er niet zien”, zei Van der Pijl eerder tegen Noordhollands Dagblad. „Het idee is: we gaan helemaal terug naar de natuur.”

Zonder dat er ruchtbaarheid aan het initiatief is gegeven, hebben zich al tachtig belangstellenden gemeld. Daarbij spelen volgens Van der Pijl de kosten een rol. „Dit is goedkoper dan een graf op een gewone begraafplaats. Bovendien kun je dit in een keer betalen en zijn er verder geen kosten voor nabestaanden. En ze hoeven het graf niet bij te houden.”

Geestmerloo wordt dit jaar aangelegd in natuurgebied Geestmerambacht bij Koedijk. Er komen 5500 graven die tussen de 3800 en 4200 euro kosten. Tijdens de lezing op 3 september aan de Achterweg 40 komt alle informatie aan bod. Men kan zich opgeven via de website van Dunweg of via 023-5633544.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.